— Du e' flink! sier en dame og klemmer Kari Mangers hånd hardt og hjertelig, - Vi må jo skryte når det e' nåkke å skryte av, for vi er raus te å finne nåkke å klage over.

Ordføreren smiler bredt og svarer at det er kjekt å få ros når man bruker så mye av seg selv, dette er ingen ni til fire jobb...

Kjøpesenterkari

Hun sitter på Kleppestø senter for å møte folket. Helt siden Kari Manger ble ordfører for fire år siden har hun hatt jevnlige besøk på kjøpesentrene.

— Vi må få et skilt som forteller folk at nå er de kommet til Follese, krever en mann fra - nettopp - Follese.

Ordføreren synes han har et godt poeng. Og selv om dette egentlig er Vegkontorets bord, noterer hun likevel ned forslaget i sin digre bok mens hun byr på kaffe og snop.

Tilbake på kontoret fører hun forslagene på «Ordførerens lyttepost» - et skjema hun selv har utarbeidet. Så sendes skjemaet videre til rådmannen, som igjen sender det ut til den aktuelle avdeling. Når saken eventuelt får en løsning, ringer ordføreren til den som kom med forslaget.

— Jeg gjør dette for at organisasjonen skal bli bedre. Dessuten er det kjekt å være ute blant folk, for da får jeg mange nye innspill og tips om enkeltsaker jeg ellers ikke ville fått, sier Kari Manger. Ombudsordføreren.

Hun får stadig lykkeønskninger og klemmer av folk som føler de kjenner henne, uten at hun vet hvem de er. Men hun kjenner også mange etter fire år med hyppige kjøpesenter- og bedriftsbesøk.

— Nei, e' da du så e' ute og går! Kom så ska' du få kaffi, sier Kari på sitt medbrakte Mangermål.

— Men eg har forhåndsstemt, altså, sier mannen.

— Ja, da får du ikkje snop, ler Kari.

Noe sier oss at mannen ikke stemmer Arbeiderpartiet - i likhet med flere som er innom bordet og skryter av ordføreren. Som en kar uttrykker det: Det går an å like ordføreren, selv om man ikke liker partiet.

Men nettopp det kan bli Kari Mangers problem. For som en meningsmåling nylig viste, vil 53,2 prosent ha Kari som ordfører, mens bare 20 (nå 25) prosent vurderer å slippe Arbeiderpartiets seddel i urnen.

— Jeg ble litt skremt av den målingen. Det går jo ikke i hop. Skal jeg fortsette må folk forstå at de må stemme Arbeiderpartiet. Jeg skjønner ikke hvorfor oppslutningen om partiet er så lav. Jeg synes vi har gjennomført mye av det vi skulle.

— Hvem er du mest upopulær hos?

— Aner ikke.

Skolekari

— Friele har jo en litt annen bilpark enn meg. Får ofte høre at jeg har den styggeste bilen på Askøy. Men for meg holder det at bilen går frem, og av og til tilbake.

Kari Manger kjører sin Skoda 93-modell til Erdal ungdomsskole, for andre gang denne dagen. Hun insisterte på å holde egen tale til elevene før det offisielle arrangementet med lærere, byråkrater og byggherrer.

Nå skal hun sette punktum for en av de lengste skoledebattene i Askøys historie. På med ordførerkjede og et strøk leppestift, så er Manger klar for sitt tredje, og langt fra siste, sceneskift denne dagen.

— Endelig har Florvåg midlertidige ungdomsskole sluttet å eksistere, etter 30 år, sier ordføreren fra den nye talerstolen.

Skole er en av hjertesakene til den tidligere rådgiveren på Kleppestø ungdomsskole. Og en viktig sak for hele kommunen, som er blant de mest hurtigvoksende i Norge. Å skape arbeidsplasser, gode oppvekstforhold og bedre eldreomsorg blir de viktigste utfordringene fremover, mener Manger.

Politikari

— Eg kjenne det litt i magen no, sier Kari mens hun bytter drakt med jeans på Askøy lensmannskontor.

Hun skal være med på politipatrulje for første gang siden ulykken i juni. Jenten som ble slengt opp i luften rett fremfor Kari Manger og politiet på veien mot Herdla, ligger fortsatt på sykehus.

Vi småprater i baksetet mens politifolkene cruiser rundt i Kleppestøområdet. Engasjement for ungdom var en viktig grunn til at Manger gikk inn i politikken for 16 år siden, og en årsak til at hun sitter i patruljebilen nå.

Plutselig kastes vi bakover i setet. To bilister kappkjører, politiet legger seg på hjul og klarer til slutt å stanse dem.

— Han ble ekstra flau da han hørte ordføreren satt i bilen, melder lensmannsbetjenten.

— Du skal se jeg blir det nye trusselbildet rundt om i de tusen askøyhjem... Jeg håper de lærte noe, sier Kari Manger.

ENDELIG: - No kara, no må de hjelpa meg, sier Kari Manger til rådmann Per Hillestad og rektor Leif Jan Nilsen når hun skal på med ordførerkjedet før den offisielle åpningen av Erdal ungdomsskole. Det er en stor dag; 30 år med brakketilværelse i Florvåg midlertidige ungdomsskole er endelig over.<br/>Foto: GIDSKE STARK