KARI PEDERSEN

Barne— og familieminister Laila Dåvøy likte utvilsomt det hun fikk se på gårsdagens barnehagebesøk i Åsane. I den tre år gamle barnehagehagen nederst i Hjortlandsdalen er det ingen lekeappareter. Her boltrer 100 barnehagebarn seg ute i det fri omgitt av griser, sauer, ender og høns.

Og kanskje best av alt: Åsane gårds- og friluftsbarnehage har sin egen barnehagebuss med plass til 19 unger. Den spesialbygde bussen er godkjent som egen barnehageavdeling - til omtrent halve prisen av en ordinær innendørs avdeling.

— En kjempegod idé, sa Laila Dåvøy etter å ha hørt de to barnehagegründerne, Eivind Aase og Børre Jensen, entusiastisk berette om godene som følger med en barnehagebuss.

Mens glade barn sang hjulene på bussen innenfra barnehagebussen, lovet minister Dåvøy å presentere bussen på departementets egen nettside for gode barnehageideer.

Flere busser

Ganske snart skal barnehagebussen i Åsane få følge av flere.

Bergen kommune har en muntlig avtale med de to entusiastene i Åsane om å kjøpe inn fire busser til kommunale barnehager.

— Vi prøver å få på plass de to første allerede i år, sier kommunaldirektør Harald Noss.

Karmøy kommune snuser på et busskjøp, og flere private barnehager i Bergen har vist interesse, forteller Børre Jensen og Eivind Aase.

I fjor etablerte de selskapet Vognhuset AS som kan vokse til en fulltidsjobb. Gjennom Vognhuset påtar de to seg å levere barnehagebusser ferdig innredet fra leverandør i Danmark.

— Vi brenner for bussideen fordi vi er opptatt av kvalitet i barnehagen. Hver avdeling har sin faste busstur i uken. Bussen gir større variasjon i hverdagen vår - og den tiltrekker mannlige søkere, konstaterer Børre Jensen, som har flere menn enn kvinner i sin stab.

- Bør bygge nå

For Laila Dåvøy kan bussene også være et middel til å nå målet om full barnehagedekning i 2005.

Hun oppfordrer kommunene til å sette fart i utbyggingen før det er for sent. - Det er nå staten fullfinansierer nye barnehager. Investeringstilskuddet er historisk høyt. Den muligheten må kommunene gripe, sier Laila Dåvøy.

Og minner om at også barnehagebusser kvalifiserer for statlig investeringstilskudd.

UT PÅ TUR: I går fikk Stine selskap av barneminister Laila i barnehagebussen. Turen gikk til Sjømennenes Helseheim på Åstveit der barnehagebarn sang for beboerne og serverte hjemmekokt syltetøy.<br/>Foto: ARNE NILSEN