— Det er herlig å slippe å gå. Vi kommer med buss fra Trengereid, og nå skal vi inn til sentrum å handle, sier Ingebjørg Sleen og Anna Bøthun Kvam.

Damene går om bord i gratisbussen ved Blomsterpaviljongen på Bystasjonen og synes denne måten å komme seg frem på er strålende.

Og så billig! De betalte tolv kroner på bussen fra Trengereid til byen og nå er det gratis fra Bystasjonen inn til Torget. Bedre kan det ikke bli, mener de.

Miljøvennligere til neste år

Den forrige avtalen om sentrumsbussen gikk ut i juni. Etter anbudskonkurranse fra Samferdselsdepartementet er det Tide Reiser som skal drive tilbudet som startet opp igjen i går. Meningen er at det skal brukes miljøvennlige busser, og at de skal komme på plass 1. juli neste år. I mellomtiden er det de fire gamle bussene som trafikkerer ruten.

Det er også Lise Nærø veldig glad for. Hun stiger på bussen på Torget og skal opp i Øvregaten. Siden skal hun reise fra Øvregaten tilbake til Bystasjonen.

— Hadde jeg ikke hatt så vondt i føttene, skulle jeg ha gått. Jeg er så glad for at tilbudet er tilbake, smiler Nærø.

Endeholdeplass ved Vilvite

Det Nærø kanskje ikke har oppdaget ennå er at hun fra Øvregaten må en tur til Møhlenpris om Vilvite-senteret før hun kan ta bussen tilbake til Bystasjonen. Stoppet ved Vilvite-senteret er endeholdeplass. Står det ingen gratisbuss der som skal gå, må hun vente til sjåføren har tatt seksminutterspausen sin før han returnerer og kjører mot Bystasjonen.

For å unngå dette, kan en gå over til en annen buss på stoppet ved Hagelin til stoppet i Nordahl Bruns gate og ta bussen til Bystasjonen, forteller Eirik Lekven i Bergen kommune.

Svein Gallefoss har kjørt gratisbuss siden halv åtte om morgenen. Bussen skal gå hele dagen frem til klokken ni om kvelden, men Gallefoss mønstrer av klokken halv tre. Han er glad han har formiddagskjøringen i dag og slipper ettermiddagsrushet.

— Det er denne størrelsen her som er bestilt, forteller Gallefoss. Jeg tror den har 19 sitteplasser og 43 ståplasser. De andre tre som trafikkerer ruten er mindre. I dag er det bare noen få passasjerer som er med på hver runde. Folk bruker litt tid på å venne seg til at de er begynt å gå igjen. Men på forsommeren var bussene ofte fulle, forteller Gallefoss.

Ikke stopp på Møhlenpris

Hans ærlige mening er at folk da viste seg å være ganske late. I det fine været tok unge spreke folk bussen i stedet for å gå. Det er annerledes med folk som har krykker og stokk, selvfølgelig, som trenger det.

Det eneste jeg savner er et stopp på Møhlenpris. Nå er det ingen stopp mellom Søstrene Hagelin i Olav Kyrres gate og Vilvite-senteret i Thormøhlens gate. Det er for langt mellom stoppene her, mener han.

— Det er kjekt at bussen er begynt å gå igjen. Men veldig dumt at den ikke skal gå om Nøstet. Jeg går mye der nede. Får håpe den kommer tilbake dit, sier Bjørg Eriksen. Hun går av på Vilvite-senteret og legger kursen om Nygårdsparken. En venninne som nettopp fylte hundre år venter.

Kanskje kan det bli en runde rundt Nøstet når trafikksituasjonen der blir bedre. Det vil kommunen og fylkeskommunen ta stilling til seinere.

RUNE BERENTSEN