— Rosen er dronningen av blomster. Jeg har en del roser hjemme i hagen, men vil gjerne ha flere, sier Inger-Lise Eide som går tur på Arboretet flere ganger i uken. I går vandret hun mellom Minette, Red Nelly, Single Cherry og Ispahan mens Arboretets direktør Per H. Salvesen fortalte rosehistorie.

Aksjon for plantearven

Temavandringen ble arrangert i forbindelse med den pågående roseaksjonen. Det er tredje året Arboretet samler inn gamle roser med midler fra genressursutvalget. Norsk Roseforening bidrar også til det landsomfattende prosjektet for å ta vare på vår plantearv.

— Dette er levende kulturminner som ikke er dokumentert og de representerer verdifulle genressurser, sier Salvesen.

Ingen har så langt gjort noe for å verne denne kulturarven, men nå er man i gang. Ønsket er å få mer kunnskap om hvilke roser som er blitt dyrket i Norge og hvor. Målet er at de beste skal kunne kjøpes i hagesentrene om noen år.

Registreringen er kommet i gang som en konsekvens av FNs miljøkonferanse i Rio i 1992, da 169 land bandt seg til konvensjonen om biologisk mangfold.

Roser i glemmeboken

— Det finnes mange klenodier i hager rundt forbi som vi vet lite om, sier Salvesen og forteller om en rose på slottsveggen på Baroniet i Rosendal som ingen lenger vet navnet på.

Om du har en slik rose som har gått i glemmeboken eller en du tror er gammel, kan du presse den og sende den i posten til Arboretet. Kanskje vet de hvilken det er, kanskje får du vite noe om rosens historie eller kanskje viser det seg at du sitter på et klenodium som kan bevares for fremtiden.

Rosene har hatt stor betydning opp gjennom årene. Det vises blant annet ved at det er en av de blomstene som ofte bærer med seg familiehistorier. Salvesen har opplevd det mange ganger. Når man snakker om en spesielle rose, kommer historier om fødsel og død, dåp og bryllup, hus og reiser til Amerika. Mange var knyttet til rosene. Skulle man flytte, ja da havnet ofte hagens fineste eksemplarer med på flyttelasset.

— Rosen har alltid vært den ypperste av blomster. Det er noe med duften og dybden i blomsten som gjør at man fortaper seg i den. Rosen bærer minner om sommer og besteforeldre og bringer frem gode følelser, sier Per H. Salvesen.