BT traff 22-åringen og kameraten hans idet han ble løslatt ved Åsane politistasjon i går ettermiddag.

– Jeg lå og sov da seks politimenn dundret på døren. Klokken var 11.30. De viste meg et dokument der det sto at jeg var mistenkt for et ran der en mann hadde dødd. Så tok de på meg håndjern og førte meg ut i bilen. Jeg fikk sjokk, forsto ingenting, sier 22-åringen.

– Har aldri vært på Lone

Han har vært rusmisbruker siden han var 12 år, og legger ikke skjul på at det turbulente livet har ført ham i kontakt med politiet utallige ganger.

– Jeg har gjort mye galt. Brukt stoff, kjøpt stoff, solgt stoff. Og så har jeg stjålet en del. Men drap? Det kunne jeg aldri gjort. Og jeg visste ikke engang hvor campingplassen var før politiet forklarte meg det, sier den unge mannen.

Han oppsummerer at han har sittet på glattcelle minst 10 ganger tidligere, men aldri med den samme følelsen som det siste døgnet.

– De andre tingen jeg har sittet for, har jeg jo gjort. En av betjentene sa jeg kom til å sitte i fengsel til jeg var 35 år. Tanken på å sone i årevis for noe jeg ikke har gjort, har vært et helvete på jord. I hele natt har jeg vurdert hvor hardt jeg skulle springe på veggen for å bli ferdig med alt sammen, sier 22-åringen.

Han vet ikke hvorfor han er blitt dradd inn i saken, men har et par teorier.

– Jeg kjenner folk i torpedomiljøet. Jeg har fiender. Noen har prøvd å sette meg i en felle her, tror 22-åringen.

I tillegg har han bedt en bekjent om å banke opp en mann i hjembygden.

– Da jeg var 12 år, ble jeg misbrukt av en mann på fest. Jeg anmeldte ham, og vet at han har misbrukt flere gutter etter meg. Saken ble henlagt. Når politiet ikke gjør noe, vil jeg ta saken i egne hender. Mannen må stoppes. Det har jeg sagt i avhør.

22-åringen lurer på om misforståelser omkring dette oppdraget kan være årsaken til at politiet er blitt ledet til nettopp ham.

– Tok feil basestasjon

Kameraten som hentet ham på politistasjonen i går ble også pågrepet i forbindelse med ranssaken. De to har kjent hverandre i ti år, og deler hus.

– Jeg fikk helt sjokk jeg også. Og så var det jo pinlig at de hentet meg mens jeg var på jobb, sier 38-åringen.

Også han ble satt på glattcelle et par timer før han ble avhørt.

– Jeg fikk beskjed om at jeg var vitne i saken, og at de pågrep meg på grunn av fare for bevisforspillelse, sier mannen.

Han tror at forvirring omkring to ulike basestasjoner har vært med på å sette ham i politiets søkelys.

– De hadde plukket opp nummeret mitt på en mobilsender i Arna som heter Bogøy. Den har samme navn som senderen der jeg bor. Det tok litt tid før det trengte inn, sier han.

De to kameratene har inntrykk av at 22-åringen ble sluppet fri da etterforskerne fikk klarhet i hvilken stasjon nummeret hans faktisk var fanget opp på.

– Jeg fikk beskjed i formiddag om at jeg skulle fremstilles for varetektsfengsling, men en stund senere kom de plutselig med tingene mine og sa jeg kunne gå, sier 22-åringen.

– Hva gjør du nå?

– Jeg går under jorden til jeg vet hva som skjer. Nå er jeg redd for livet mitt.

Politiet ønsker å si minst mulig om fellesaksjonen der tre personer ble pågrepet i Arna og Fusa onsdag.

– Den siste av de siktede blir muligens løslatt fredag. Ellers kommenterer jeg ikke saken, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold.

Silje Katrine Robinson