MARIANNE RØISELAND Marianne.roiseland@bergens-tidende.no

Situasjonen til den 17 år gamle barnevernsgutten Richard Rønhovde Ringheim tilspisset seg etter at han vitnet mot Ungplan AS på en barnevernshøring i Bergen i november i fjor.

Fryktet represalier Allerede den gangen uttalte han til Bergens Tidende at han fryktet represalier etter kritikken mot den private barnevernsorganisasjonen.

Lørdag ble Richard intervjuet av Radio Vågen i Bergen. Han fikk da med seg kassetter av opptaket tilbake til barnevernstiltaket i Rogaland.

– Mandag kveld kom to miljøarbeidere og ville ransake rommet mitt. De konfiskerte de to kassettene jeg hadde med fra Bergen. Som straff for at jeg hadde snakket med pressen ville de også ta fjernsynet fra meg, forteller 17-åringen.

Han stilte seg i veien for miljøarbeiderne.

– Miljøarbeideren dyttet i meg, og jeg dyttet tilbake, da gikk han straks inn på kontoret og tilkalte politiet, forteller Richard Rønhovde Ringheim.

Unggutten oppfattet det som en tom trussel og ble svært overrasket da politiet en time senere kom på døren for å hente ham. Natt til i går tilbrakte barnevernsgutten på glattcelle på Stavanger Politikammer.

– Ingen kommentar Leder av Ungplan i Rogaland Grete Finnås vil ikke kommentere saken overfor Bergens Tidende.

– Jeg kan ikke svare på spørsmålene dine. Men jeg synes denne saken begynner å bli ganske vanskelig, sier Finnås

Eier og dagligleder for Ungplan Jan Ulvin kjenner ikke episoden i detalj.

– Det handlet om et bånd i forbindelse med et intervju, sier Ulvin.

Han bekrefter at unggutten måtte tilbringe en natt på glattcelle.

Fare for seg selv Operasjonsleder Terje Olav Høiland ved Stavanger politikammer sier 17-åringen ble pågrepet fordi han ble ansett for å være en fare for seg selv.

Ifølge politirapporten skal imidlertid Richard ha vært rolig da han ble hentet i barnevernstiltaket.

I slutten av november opplevde Richard Ringheim Rønhovde situasjonen i barnevernstiltaket som så truende at han bad om å få overnatte i fyllearresten.

Ønsket ble ikke etterkommet

17-åringen har flere ganger vært i kontakt med Bergens Tidende etter høringen i høst. Han har fortalt om konkrete enkeltepisoder som han opplever som straffesanksjoner fordi han har kontakt med pressen.

– I ettermiddag viftet en av miljøarbeiderne med kniv under nesen min. Han gjorde meg jo ingenting, men det er ikke akkurat noe behagelig, sier Richard Ringheim Rønhovde.