Nina-Cathrin hadde aldri før vært i India før hun i begynnelsen av april tok permisjon fra jobben ved Toppe aktivitetshus og satte seg på flyet. Der skulle hennes samboer jobbe i fire måneder. De har base i Bangalore, men har fått reist litt rundt i landet.

Inntrykkene er mange.

– Det er et eventyr! Det er utrolig store forskjeller her, med folk som bor i blikkhus og telt like ved enorme shoppingsentre. Det tok lit tid å venne seg til det, forteller Nina-Cathrin på telefon fra Bangalore.

Det mest storslagne hun har opplevd på reisen var møtet med Taj Mahal.

– Da jeg så det fikk jeg tårer i øynene. Det var da vi kom tid vi så hvor stort det virkelig var. Bare marmor og gull og glitter, sier Nina-Cathrin og legger til at hun og samboeren fikk opplevd pallasset i idylliske omgivelser, i solnedgang og uten alt for mange andre turister.

Nina-Cathrin har en egen blogg, men kommer parallellt til å skrive reisebrev og sende bilder til bt.no sine Åsane-sider fremover.

Her kommer første bolk med reisebrev som Nina-Cathrin har publisert på sin blogg.

I neste uke kommer del to, tre og fire av det hun hittil har opplevt i India.

1. Snart avreise!

19. mars 2007

Ja, no nærmer det seg snart avreise til Bangalore i India.... Kjenner det på alle sommerfuglene som danser lystig rundt i den "lille" magen min. Det blir nok en utrolig opplevelse, og mange inntrykk å fordøye.

Her kommer det rapporter og bilder etterhvert som opplevelsene strømmer på....

2. Endelig fremme i India, og på nett!!!

12. april 2007

Ja då var vi endelig på nett, tok noen dager før verten fikk tak i de rette duppedittene.

Ellers er inderne utrolig hjelpsomme, og vet ikke hva godt de skal gjøre for deg!

Inderne ja, no er vi faktisk i India gitt! Har lenge gått og grublet på hvordan det var her.

Først og fremst må eg jo si at det var litt av et kultursjokk...

Her er alt annerledes enn hjemme, kan man trygt si. Utrolig masse mennesker, biler, busser, lastebiler, motorsykler, mopeder, og rickshawer, og alle går og kjører akkurat der de vil! Men det ser ut som om det er den størstes rett som ruler¿

Og jeg som skulle skaffe meg sykkel, og trimme litt og utforske byen, nei det kan eg bare glemme¿ Har sett kun 2 syklister, og skjønner utmerket godt hvorfor. Det er farlig det.

Fotgjengerfelt eksisterer ikke, så skal du over veien, er det med livet som innsats. Her er også venstrekjøring, så det er viktig å se til RETT side før en våger seg utpå!

Trafikken er ganske tett og bråkete, alle fløyter på alle hele tiden, og kjørefelt på veien spiller ingen rolle, skjønner ikke hvorfor de er der engang...

For ikke å snakke om forurensingen, den er nok verre enn i Bergen ja.

Så er det temperaturen... Den er skikkelig hot altså, ligger på +/— 35grader om dagen, blir litt ”kjøligere” om kvelden, da går den ned i 28-30grader.

Her har det ikke regnet på lang tid, så alt er veldig tørt, og sand og støv fyker lett av gårde.

Butikkene ligger rundt om i små lokaler, og det beste er om du skriver på en lapp hva du skal ha, så ordner de ansatte det. Akkurat som de gamle landhandlerne som vi hadde før. Prisene er helt ville, så billig at en kan le. Så tror ikke vi vil bruke stort på matbudsjettet.

Her er også store kjøpesentre, med masse store kjeder og restauranter, men der handler vi sjøl! He-he...

Maten ja, den er et kapittel for seg selv (men det visste eg jo) De har masse forskjellige retter, som en ikke kan uttale navnet på engang, og stort sett veldig STERKT!!!!!

Har prøvd meg på noen retter, og da svettet jeg godt i pannen gitt, tåler jo sterkt og krydret veldig lite, men Rune koser seg¿ Han elsker jo sterk og orientalsk mat. Ganefryd for han, selv om han svetter nok litt av og til han også når han spiser.

Eg har no funnet både Pizza-Hut og McDonalds... hi-hi!

Det er også veldig billig å spise ute, middag og drikke for 2 får du til ca 30 norske kroner.

Så det er en stor omveltning, og mye som må tenkes annerledes skal vi finne oss til rette her. Kropp og sjel må nok ”restartes”. Vi får ta en ctrl, alt, delete... Ta tiden til hjelp, det har vi nok av.

Leiligheten er stor og fin, 2 soverom, 2 bad, stue, kjøkken og gang, 2 balkonger, og aircondition og vifter i takene. 6. etasje i et stort leilighetskompleks. Men sengene derimot... huff og huff, de er steinharde de. Spurte om de hadde en skumgummimadrass som eg kunne få til å ha oppå, men det hadde de dessverre ikke. Så vi må nok finne oss en madrassbutikk og få kjøpt noe mykere for ”prinsessen på erten”!

Rune sin jobb ligger rett over veien, (ca 4-5 filer i hver retning!!!) Så eg må minne han på når han går om morgenen at han må seg godt om, til høyre først, før han løper over.

Akkurat som å sende ungene til skolen ;-)

Det er kjempestort, flott og nytt bygg med flere tusen ansatte! Var der på besøk en dag, og spiste lunsj i en av kantinene der. Det var akkurat som å være på et shoppingsenter, en kunne velge hvilke ”restaurant” en ville gå på. Forskjellige bolker med diverse retter av alle slag.

Ka gjør så eg på då?

Foreløpig går det i aklimatisering, litt soling, x-ord, lesing, shopping, spising, og tv-titting (96 kanaler, 75% engelske) skriver reisebrev (ikke minst), og spiller på pc-en.

Ikke husarbeid, her kommer 2 indere hver dag og vasker og styrer, så man kan si her er litt luksus for en tulle som er vant å ta et tak!

Dett var dett for denne gang.. Plutselig tilbake med mer ;-)

Klemmis!

3. Den første uken...

16. april 2007

Så var faktisk en uke allerede gått. Tiden gikk litt fortere etter at jeg kom på nett ja.

Vært en del på farten, mye å finne ut av, og mye vi måtte anskaffe oss. Her må vi i flere forskjellige butikker for å få tak i det vi vanligvis finner i en butikk hjemme.

Den store ”tabben” gjorde vi allerede i gå. Vi fant endelig en butikk som solgte kjøttvarer (de er det ikke mange av), og glad og fornøyd bestilte vi 10 påleggskiver av en stor fin røykt skinke. Men forskrekkelsen ble stor da vi fikk se prisen på de... ca 200 norske kroner!!!!

Hjelpe meg, de må nok spises med andakt. Så er nok ikke vanlig med det her nei.

Shoppet litt klær også. Funnet mange store og stilige shoppingsentre. Kjøpt finbukse til Rune (må gå i det på jobb!) T-shirts for ca 13,- og sko til meg for ca 50,-. Ellers var det mye vi trengte av toalettsaker, seper, solkrem etc., for vi måtte jo ha minst mulig vekt på bagasjen nedover.

Funnet noen koselige puber, og noen med kjempehøy musikk. Der lurte vi på om vi måtte sende sms til hverandre istedenfor å snakke, for det var nesten umulig å høre hva den andre sa. Ser ut som at inderne, akkurat som andre land i Østen er veldig glad i høy og rockete musikk! Spesielt 70-tallets gode gamle helter.

En pub som var helt topp, Le Rock (Hard Rock Café-wannabe) var stilig innredet, masse kelnere som hele tiden så til at du hadde det du trengte, vakter som åpnet gatedøren og dodøren, og kjempeflott musikk på storskjerm!

Det blir nok stam-puben vår!

Kjørt masse med rickshaw, en trehjulet moped med overbygd baksete. De kommer seg frem innimellom all trafikk, og det er kjapt og luftig. Koster kun 13,- fra oss og inn til sentrum, som er ca 2 mil langt. De står i hopetall på alle hjørner og utenfor sentrene, så de er lett å få tak i. Noen kjører pent og rolig, mens andre gjerne har ”trimmet” sine, og da går det unna!

Bussene har vi ikke våget oss inn på enda, de er så overfylt av mennesker at jeg tror jeg hadde fått ”klausen” der. Men der fines noen spesielle Volvobusser som er litt dyrere, for de med penger. Vi har god tid på å finne ut av ting, Rom ble ikke bygget på en dag den heller ;-)

Og kuene gjør som de vil, vandrer eller sover midt i veien...

Det er kontrastenes land. Like utenfor disse flotte pubene og shoppingsentrene, finner vi små telt av plast eller aviser, bølgeblikk, busker og blader, eller pappkartonger. Der bor de fattige, like ved veien i all eksosen og støyen... Uten vann eller strøm.

Mens de med penger går i nydelige sarier og dresser, og handler og nyter livet på en koselig pub.

Tiggerne er ute på fortauet, barn og gamle. Det sies at en ikke må gi blikkontakt eller svare dem, bare gå videre. For har en først gitt noe til dem, henger de etter deg resten av den dagen.

Fælt å se, men kan ikke la det gå inn på oss, slik er det bare her, og vi kan ikke redde verden alene.

Det er da man setter ekstra pris på hvor godt man har det selv, og bør ikke klage...

Sjekk denne linken: ONLY IN INDIA - Google Video den viser trafikken i et kryss i en av Indias gater.

4. Ja, dagene går her nede...

23. april 2007

Hei igjen! Her er det fremdeles like varmt, men om kveldene denne uken har det virkelig eksplodert med lyn, torden og regn... Og det var litt deilig, fikk liksom rensket opp litt.

Vi var vært ute på middag med de nordiske som jobber for Accenture her, samt sjefen for hele prosjektet, outsourcing heter det visst. Vi var 5 nordmenn, 4 svensker, 2 finner (den ene var sjef i Riga, og bodde der), og en danske som opprinnelig var fra Australia. Så det gikk i norsk, engelsk og litt dansk.

Vi var på en flott uterestaurant, på taket i en 13 etasjer høy bygning, men utsikt over hele byen på alle sider. Det var litt for høyt for meg, så jeg holdt meg godt inn fra kanten.

Accenture spanderte, og vi hadde en flott middag og en koselig kveld.

En dag var vi på kino, og då snakker jeg om skikkelig kino. Stor flott sal med bare plass til 32 stykker, i kjempestore plysj-reclinere, med hver vårt bord på siden, og hvor vi kunne bare dra opp spaken på siden av stolen, og vips så lå vi langflat og koste oss med en god og spennende film. (Så Perfect Stranger)

Så kom kelneren og serverte oss mat og drikke!

Der var også pause midt i filmen slik at de som følte for det kunne ta en strekk på beina, eller gå på toalettet. Snakk om luksus. En kunne nesten sovne i de gode stolene...

Har også truffet 3 hyggelige, søte danske jenter (22-25 år) som jobber på et barnehjem her nede i forbindelse med utdannelsen sin hjemme i Danmark. De har praksis her i 6 mnd, men har vært her i 3 allerede, så de drar vel hjem omtrent samtidig som oss. Der er jeg invitert ned for å hilse på alle barna og de som jobber der, og samtidig få et innblikk i hvordan inderne driver sine barnehjem, og hvordan barna har det.

Blir nok utrolig spennende, så gleder meg veldig ;-))

Vært på marked inne i byen, og det var litt av et sammensurium... Salgsboder, ropende selgere og kjøpere, fløytende biler og mopeder, hunder, høns, geiter og kuer om en annen...

Nesten ikke mulig å få handlet, men innimellom lå der noen småbutikker så vi fikk da handlet noe¿ T-shirts til 5 kroner, bluser og skjørt til 10 kroner. Jo da, ble nok fornøyd med det.

En dag tok vi en promenade i Lalbagh Botanichal Garden, en stor oase midt i sentrum. Flotte trær, busker og blomster, plener og fine gangveier med masse benker til å slenge seg ned på.

Der var også en kunstig laget innsjø, og parken hadde et rikt fugle- og dyreliv. Vi fikk til og med se noen apekatter. Det var helt fantastisk å rusle rundt der, det var nesten helt stille, hørte ingen ting fra trafikken som tutet og bråkte utenfor. Så det er nok stedet for kropp og sjel for enhver som trenger en pause fra det travle og støyende liv i India.

Vi fikk dessverre et trist budskap hjemmefra, min kjære mor sovnet stille og fredlig inn søndag kveld, så vi drar hjem til Norge en stund...

Klem fra Nina

Har du eller noen andre du kjenner fra Åsane lyst til å sende oss bilder og reisebrev? Det trenger ikke være en omfattende blogg, men litt om hva du opplever i verden, særlig nå i disse ferietider.

Reisebrevet og bilder sendes på epost til lokal@bt.no

PRIVAT
Nina-Cathrin bor i Bangalore.