• Spesial: Slik opplevde personene i gaten det som skjedde — klikk deg gjennom tidslinjen. Lørdag 15. september. Flere av naboene i gaten Øvrehagen er fremdeles på sommerferie. En er på jakt. En er i Tyrkia. En annen på helgebesøk hos foreldrene i Kvam.

Gjertrud Indgjerd ligger og sover i nummer 22. Hun våkner brått av høye lyder og romstering på kjøkkenet.

— Jeg ber til Gud. Til slutt får jeg mot til meg og kikker ut mot kjøkkenet. Da forsvinner de, forteller hun.

Indgjerd er sikker på at tyvene må ha hørt henne.

— Det var et guds under at de forsvant, mener hun.

Klokken 03.52 får operasjonssentralen i Bergen telefon fra Indgjerd. Politiet mener at personene ikke lenger befinner seg i huset og vil derfor ikke prioritere saken. De sier de skal komme mandag.Snart skal flere eidfjordinger varsle om innbrudd uten at politiet rykker ut.

Sykler etter tyvene

Samme natt. Klokken er passert 02.30. Anita Dalseid og ektemannen Sven Erik Riber sitter i uthuset på villaen i nummer 27. Plutselig ser de tre personer som lusker rundt naboen sitt hus. De ser tre menn, en er noe kortere enn de to andre. En av dem litt lubben.

— Hei! roper Riber ut i mørket. Da legger mennene på sprang. En ned i bråtet bak huset. To andre langs hovedveien. Riber kaster seg på sykkelen.

BLE FRUSTRERT: Arve Riber kom hjem fra jakt på Hardangervidda da han så at familien hadde hatt innbrudd. - Det er fritt frem for kriminelle her fra fredag til mandag klokken åtte. Det er for dårlig, sier han.

— Jeg kjører ned til sentrum. Jeg ser etter biler, men det er helt stille. Jeg vil så gjerne vite hvem de er. Til slutt må jeg bare gi opp. Jeg angrer på at jeg ikke løp etter han lubne. Ham skulle jeg tatt igjen og holdt til kameratene kom tilbake, mener han.

I nummer 48 har Elisabeth Johannessen barnefri. I 05-tiden kommer hun hjem fra fest og låser seg inn. Hun stusser over at det ligger en pose bunadssølv på kommoden. Alle vet at hun er mørkredd. Kanskje noen har prøvd å skremme henne?

Hun går inn i stuen. Over armlenet på sofaen henger en ukjent rød jakke med norsk flagg, innsving i livet, størrelse medium. Hun fryser til. Dette er ikke morsomt. Så oppdager hun at ting er borte.

Operasjonssentralen i Bergen får telefon fra Johannessen klokken 05.59.

— De sier de skal komme om en time eller to. Jeg venter. Jeg er redd, men de kommer aldri. Jeg ringer dem opp igjen, men får da beskjed om at de ikke har noen på vakt. Derfor kommer de ikke likevel, sier hun.

Artikkelen fortsetter under skjemaet.

Starter biljakt

Det blir morgen i Eidfjord. Fremdeles er det fem husstander som ikke vet at de har hatt innbrudd. På Quality hotell & Resort Vøringsfoss sitter tre menn og spiser lunsj og sjokoladekake. De kaster poteter på vegger og gulv, for så å tråkke på dem slik at de blir most ned i gulvet. Mens de hotellansatte venter på at de unge mennene skal betale og gå, stikker de av fra regningen.

KJØRTE ETTER: Salgssjef Tor André Villmones ved Quality hotell & Resort Vøringsfoss kjørte etter tre personer som hadde stukket av fra regningen på hotellet søndag morgen. -Jeg har bilnumrene, bilder og et telefonnummer. Likevel ville ikke politiet rykke ut, sier han.
EIRIK BREKKE

Salgssjef Tor André Villmones blir forbannet, kaster seg i bilen og kjører etter. Han noterer registreringsnumrene, tar bilde av bilene og får tak i telefonnummeret til den ene eieren av bilen. Den ene bilen går nesten i grøften idet han prøver å kjøre forbi. På Brimnes gir han opp jakten. De kjører for fort. Med politiet i andre enden forklarer han situasjonen.— Det er ikke mange veier de kan ta. Dere kan bare plukke dem opp, sier han.

Politiet vil ikke rykke ut.

— Kvinnen på operasjonssentralen beklager seg. Hun sier de ikke kan komme dersom det ikke står om liv og helse. Jeg må himle med øynene. De får de kriminelle servert på sølvfat uten å prioritere det, sier Villmones.

Stjal gullring

TOK VERDIFULL RING: Bjørg og Svein Hop kom hjem fra ferie og så raskt at tyver hadde vært inne i huset. - Det mest verdifulle de tok, var en gullring. Følelsen av at noen har vært i huset ditt unner jeg ingen, sier Bjørg.
EIRIK BREKKE

Søndag ettermiddag kommer Bjørg og Svein Hop hjem fra ferie til Øvrehagen 29 og ser at soveromsdøren står åpen. På sengen ligger en åpen lommebok. Skuffene er trukket ut, og fra kommodene mangler blant annet en ring i gull og bunadssølv. Alle pyntegjenstander er snudd på hodet.— Følelsen av at noen har vært i huset ditt, unner jeg ingen, sier Bjørg Hop.

Hun spør naboene om politiet er kommet, men får beskjed om at politiet ikke har folk på jobb. Hun blir oppgitt og begynner å rydde.

Mellom klokken 16.00 og 19.00 den søndagen får politiet beskjed om at ytterligere fem hus har hatt innbrudd. De vil fremdeles ikke rykke.

Ryktet om innbruddsraidet går raskt i Eidfjord, og flere begynner å se sammenhenger. Tre menn er observert i natten. Tre menn har stukket fra regningen. Kan det være de samme menneskene?

Da salgssjef Villmones får vite om innbruddene, ringer han politiet opp igjen. Han gir dem registreringsnumrene og et telefonnummer han har sporet opp. Han tenker at dette må jo være de samme personene. Likevel kommer de ikke.

— Jeg fikk beskjed om at jeg måtte vente til mandag klokken ti, sier han oppgitt.

Spor ble borte

BLE LIVREDD: Elisabeth Johannessen kom hjem fra fest og oppdaget at noen har vært i huset hennes. - Jeg ble livredd. Jeg klarte ikke å gå inn igjen i huset, og fikk være hos en nabo. De stjal både penger og bunadssølv, sier hun.
EIRIK BREKKE

Det går mange uker før Elisabeth Johannessen i nummer 48 tør å sove i sitt eget hus.— Jeg tenker på hva som hadde skjedd dersom jeg hadde vært hjemme under innbruddet. Hva om det skjer noe enda mer alvorlig her i Eidfjord? Politiet er for langt unna, og vi kan ikke stole på at de kommer, sier hun.

Sven Erik Riber blir irritert når han tenker tilbake på denne helgen.

— De ba oss vente til mandagen, men folk kunne jo ikke bare la vinduer og dører og stå åpne. Ting var knust og ødelagt, og folk måtte reparere dette. Når politiet brukte så lang tid, gikk de glipp av spor. Det er forferdelig irriterende når man ringer om hjelp, men ikke får det, sier han.

Sjekker en ekstra gang

SÅ TYVENE: Sven Erik Riber så tyvene idet de snek seg inn på naboens eiendom. - Jeg ropte til dem, og de forsvant i mørket i hver sin retning. Jeg forsto raskt at de ikke hadde rent mel i posen, sier Riber.
EIRIK BREKKE

Etter innbruddene i Øvrehagen sjekker naboene dørene en ekstra gang. De lar lyset stå på. De planlegger å parkere bilene utenfor hverandres hus dersom noen er på ferie. Flere har fått boligalarm.— Fordi politiet ikke kommer, må vi ta saken i egne hender, sier Sven Erik Riber.

Han vil kaste seg på sykkelen igjen dersom flere tyver kommer til Eidfjord.

— Innen politiet kommer til Eidfjord, er tyver og andre kriminelle over alle hauger, sier han.