— Jeg håper jeg får mulighet til å vise frem hva jeg har å tilby, sier BI-studenten Cecilie Våge (22).

Klokken er halv ti, og hun småtripper nervøst. Rundt henne står det 25 andre studenter fra BI i Bergen, de beste skolen har å by på, og elleve firma som kan bli fremtidige arbeidsgivere.

- Dating får folk til å bli

Cecilie skal snart date den som kan bli hennes fremtidige sjef. Men i Bergen handler ikke speed-dating om å finne en kjæreste, men om å finne en jobb.

Hver av studentene får ti minutter sammen med arbeidsgiveren. Den tiden skal de bruke på å presentere seg best mulig. Er arbeidsgiveren fornøyd, kan de ta kontakt etterpå.

— Jeg fikk en idé i juni om at det er behov for noe slikt, sier BI-studenten Andreas DeLange, som er ansvarlig.

— Det viktige for meg er at Bergen mister mange av de dyktigste folkene. Hvis vi kan samle våre beste studenter og tilby dem til arbeidsgiverne på denne måten, vil kanskje mange av dem bli, sier han.

De 26 studentene er plukket ut fordi de har vært aktive ved siden av studiene, har engasjert seg i verv på skolen, har arbeidspraksis og gode karakterer.

Engasjert distré

— Nå må jeg ha en liten pause, sier Cecilie.

Hun er rød i kinnene og litt sliten. Hun er akkurat ferdig med sitt første intervju.

— Det gikk bra. Jeg klarte å få frem det jeg ville si.

Så er det på'n igjen.

Cecilie snakker, ler, svarer på og stiller spørsmål om hverandre. Plutselig er ti nye minutter gått. Og nok en gang er Cecilie rød i kinnene.

— Jeg følte egentlig det gikk ganske bra. Jeg ble spurt om vervene jeg har hatt, det mener jeg er viktig. På en måte er det deilig at vi har så kort tid. Du blir på en måte ferdig med det og kan gå videre, sier hun.

På ti minutter har hun ikke tid til å svare på så mye, og arbeidsgiveren har ikke tid til å spørre om så mye. Derfor gjelder det å ikke kaste bort tiden.

— Det er ingen som har spurt meg om mine positive og negative sider ennå. Men jeg har svaret klart i hodet.

— Hva er det?

— Positivt så er jeg veldig engasjert, kreativ og målbevisst. Jeg har en tendens til å være fem minutter for sent til alt. Men i dag kom jeg hit først av alle, så jeg jobber med det. Og ja, så kan jeg være litt distré.

Beskjed om å søke

Vel to timer senere har Cecilie vært gjennom de intervjuene hun håpet å rekke gjennom.

— Hun gjorde det veldig bra, sier direktør Knut Eliassen ved Lagunen Storsenter.

— Hva finner du egentlig ut i løpet av ti minutter?

— Jeg ser etter personligheten. Om vi vil ansatte noen, må vi grundigere til verks. Men i vår bransje er førsteinntrykket kjempeviktig, sier Eliassen.

Og Cecilie:

— Jeg følte det gikk dødsbra, og mye bedre enn jeg hadde trodd. Jeg var litt nervøs, men har fått beskjed om at jeg burde søke på et par stillinger.

— Var det noen som spurte deg om dine positive og negative sider?

— Ja, og de syntes til og med de negative sidene mine var positive, så da fikk jeg vel frem det jeg ville.

JAN LILLEBØ