ROY HILMAR SVENDSEN roy.svendsen@bt.no

Mandag møtte den 33 år gamle mannen i Bergen byrett, tiltalt blant annet for ulovlig besittelse av en pistol med tilhørende ammunisjon.

Tiltalte erkjente ikke straffskyld. Han hevdet at han var avhengig av pistolen for å beskytte seg mot «det kriminelle miljøet» i Åsane. Miljøet som mange mener ledes av Jarle Olsen, som 8.juni ble dømt til 21 års fengsel for drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

I mai vitnet den tiltalte i rettssaken mot de tre 26-åringene som foreløpig er dømt for Åsane-drapet..

Kalt privatetterforsker I retten mandag betegnet 33-åringen seg som en svært nær venn av den drepte Øyvind Bjarte Madsen. Kort tid etter drapet bestemte han seg for å gå inn i saken for om mulig å bidra til en oppklaring.

– I pressen ble jeg omtalt som privatetterforsker, og etter det rant truslene inn. Folk i miljøet kom til meg og sa at dersom jeg ikke sluttet å grave i saken, ville jeg bli nestemann, forklarte 33-åringen i Byretten.

Han skal også ha blitt oppsøkt av to politibetjenter hjemme. De ga ham klar beskjed om å holde husdøren låst.

Bar pistol «overalt» Det var på bakgrunn av dette at han gikk til anskaffelse av en pistol, som han etter eget utsagn «bar med meg overalt hvor en kunne treffe på folk i miljøet». Den 33 år gamle mannen hadde da takket nei til politibeskyttelse.

På spørsmål fra aktor svarte tiltalte bekreftende på at han var bevæpnet når han gikk i butikken for å handle. Pistolen hadde han i et hylster, festet på ryggen.

Utover ulovlig besittelse av skytevåpen, er Åsane-vitnet tiltalt for å ha knust kjeven på en tidligere venn. Han er også tiltalt for besittelse av 4,667 gram kokain. 33-åringen vedgikk at han hadde oppbevart kokain, men nektet straffskyld for legemsbeskadigelse.

Dom i saken faller tirsdag.