ØIVIND ASK

Tre-fire ganger i uken kjører de rundt på havnen og fjerner flytende boss, planker og annet som kan være til skade for båttrafikken. Men i går var det noe av det skjemmende skrotet på bunnen som skulle vekk.

Ølbokser

Sjøbunnen innerst i Vågen er rett og slett en svinesti. Her ligger trolig tusenvis av tomme ølbokser, vinflasker, hermetikkbokser, plast, tau, gafler, oppvaskhansker, jernskrot, plastslanger, trafikkmarkører, veiskilt, bildekk, kjettinger, reklameskilt. Ja, det er nesten ingen grenser. Her finnes alt som kan synke.

Men vi så ikke svømmende fisk eller småkrabber. Innimellom alt skrotet var det faktisk også noen tomme blåskjell, noen små kråkeboller og sjøstjerner som forteller om livsmuligheter.

— Vi skulle hatt en krone for hver flaske! sukker Jørn Johannessen, skipper på ryddeskuten.

Handlevognene kom fra Safari og Rema 1000, så folk har trillet lange veier. Kanskje har noen handlet inn til båten, og så kvittet seg med vognen i det stille dypet?

Båtfolket

— Mange er noen store miljøsvin, sier Leif Karlsen. Han vet hva han snakker om, for han kjører også kostebilen som tar alt bosset oppe på kaiene.

— Jeg tipper på at mesteparten kommer fra båtfolket. Det er så lett å kaste dritten over bord, enda det står bosscontainere over alt. Det er trist det skal være slik, sier de to og rister på hodet.

Sykler og handlevogner er det mulig å hekte en krok i og dra opp, det lar seg ikke gjøre med småskrotet. Det må plukkes opp for hånd, og da må dykkere ned. Det er lenge siden det ble gjort sist gang, sannsynligvis flere år. Nå er det åpenbart på tide med en ny runde.

I fint vær og stille overflate lyser bosset mot oss nede i havet, et godt stykke utover langs kaiene. Og det er ikke noe vakkert syn.

Turistruten

Dette er hovedruten til turistene. Om sommeren kommer de i flokker fra Skolten inn til Fisketorget. Hvis de titter ned på sjøbunnen, og det gjør de helt sikkert, for nesten ingen andre byer har en så flott havn helt inn i hjerteroten, vil de ganske sikkert bli overbevist om at nordmenn er verdens største miljøsvin.

Like i nærheten ligger Bryggen, som er på Verdensarvlisten, vi har Håkonshallen og Rosenkrantztårnet. Det forplikter.

Ett lyspunkt er det likevel. Det er slutt på kloakkutslipp. Det gir egentlig store muligheter. Hva med å dekke bunnen med lys singel? Da kunne fisken kose seg der nede i nyoppusset stue, med rekeskall fra alle turistene. For en attraksjon!

HVILEBENKEN har ligget på bunnen en stund, men nå er den igjen på den gamle plassen sin på Bryggen. Takket være Leif Karlsen og ryddeaksjonen i går. <br/>Foto: CHRISTINE NÆSS