• Rydd og gjør rent! Det var det klare budskapet Næringsmiddeltilsynets folk hadde med seg på sin razzia rundt til bergenske bossverstinger mandag kveld.

Iført sine blå tilsynsjakker og med rapportskjema klar i ryggsekken gikk tre «bossinspektører» Bergen sentrum på kryss og tvers for å sjekke bakgårder og bossrom.

De får stadig flere klager på uestetisk boss, sjenerende lukt og sågar rotter.

— Det er første gang vi gjør dette på denne måten, forteller byveterinær Ingvar Tveit.

Med «dette» mener han en aksjon der hele fagfeltet med byveterinær, næringsmiddelinspektør og miljørettet helseverninspektør deltar. I ryggsekken har de både forurensningsloven, næringsmiddelloven og kommunehelseloven.

Kveldens målgruppe er noen av de serveringsstedene og hybelhusene det har vært klaget mest og lengst på.

Presis klokken 18 samles troppene fra Næringsmiddeltilsynet og Miljørettet helsevern på Strandkaien.

Fikk skriftlig pålegg

— Her ga vi et skriftlig pålegg om rydding og rengjøring sist mandag, nå skal vi sjekke om pålegget er fulgt opp, orienterer Tveit - og setter kursen inn i bakgården til Burger King.

Vi får se bilder som ble tatt her for en uke siden og skjønner at næringsmiddelinspektør Hilde Berge i pålegget kunne skrive «Avfallet flyter i bakgården». Det var også meldt om rotteobservasjon. - og har vært gitt påtale flere ganger

Men hos Burger King hadde man tatt pekefingeren alvorlig. Det var rent og ryddig, containerne sto pliktskyldigst på rekke og rad, og en titt inn i bossrommet avdekket akseptable tilstander.

— Bra at våre pålegg blir fulgt opp, det er vi fornøyd med, sier Tveit, og trioen setter kursen mot Vaskerelvsmauet, som etter hvert er blitt «bakgård» for en rekke serveringssteder i området.

- Lettvint variant

— Her har noen tatt en lettvint variant, kommenterer Tveit og løfter en svart plastsekk med boss, plassert ved siden av containeren, som det også er en ekkel haug på.

— Og fuglene har allerede vært og forsynt seg, konstaterer inspektør Berge.

Her skal det bli festmåltid til natten. Også her i Vaskerelvsmauet var inspektørene på besøk for en uke siden, og det ble gitt et muntlig pålegg til et av utestedene.

— Dette er et av områdene vi overvåker spesielt, men i dag er det betydelig bedre enn sist, kommenterer Tveit.

— Godt nok for oss, dette, tilføyer han. ý Og hadde bare alle vært så flinke, sier han og nikker mot et geledd av bosscontainere, som står oppradet med hygienisk hengelås på. Visstnok 7-Elevens.

Piratboss

Men midt oppe i smauet finner inspektørene likevel tre bosscontainere med uakseptabel haug på, dessuten løse plastsekker attåt. Ansvarlig hos Bull's Eye pub og bar blir hentet ut for å forklare seg.

— Slike plastsekker ved siden av containerne blir ofte hensatt av uvedkommende, men til syvende og sist er det likevel huseier som står ansvarlig i forhold til oss, sier Tveit.

«Piratboss», kaller han det.

— Aner ikke hvor dette kommer fra, er kommentaren fra damen som kommer ut fra Bull's Eye. Hun graver litt i bosset og finner hotdog-spor og pizza.

— Vi har jo verken hotdog eller pizza hos oss, forklarer hun inspektørene De skjønner problemet, men pålegger likevel Bull's Eye å rydde opp innen tirsdag morgen klokken ti, i motsatt fall blir det dagbøter på to tusen kroner. Det får de svart på hvitt.

Hybelboss i Sigurds gate

Fra Vaskerelvsmauet går turen til Sigurds gate.

Derfra er det klaget på hybelhus som ikke klarer å holde sin sti særlig ren.

Og det viser seg at kartet stemmer med terrenget. Løse bosssekker er plassert ved siden av container og det flyter av boss på fortau og i kjellerhalser.

— Huseier vil allerede i morgen få skriftlig pålegg med melding om å få orden på forholdene, sier helseverninspektør Henning Gøhtesen, og noterer seg husnummeret.

— Så flott at dere kom her, sier en beboer i nabohuset, og forteller at der i gården har man lenge ergret seg over bosset som flyter utenfor hybelhuset.

Fullt så begeistret er ikke innehaveren av en pizzabar i Neumanns gate, når han blir konfrontert med en ulovlig hensatt bossekk, og utsikter til bøtlegging.

— Den skal bli fjernet, lover han, men får likevel det skriftlige ryddepålegget, med beskjed om at stedet vil bli sjekket på nytt tirsdag formiddag.

Ikke nedslått

Aksjonen avsluttes ved Kjellersmauet på Klosteret, en av langtidsverstingene.

Til inspektørenes smule overraskelse er den tidlige svinestien av en oppstillingsplass ren og ryddig.

— Aksjonen i dag var ikke spesielt nedslående, tatt den store utelivshelgen i betraktning. Vi liker dessuten å se at folk tar påleggene våre alvor, oppsummerer byveterinær Ingvar Tveit - og kan gå til kveldens sangøvelse i litt lettet stemning.

Men snart kommer han til et sted nær deg ...

PIRATBOSS? Har noen plassert piratboss i containerne til Bull's Eye i Vaskerelvsmauet? Det mener stedets representant, som her graver i bosset sammen med «bossinspektørene» Ingvar Tveit og Hilde Berge. Helt til venstre helseverninspektør Henning Gøhtesen.<p/>FOTO: TOR HØVIK