— Jeg har nok vært naiv, men jeg trodde forsikringsselskapet ville hjelpe oss å finne bolig etter brannen. Nå vet vi ikke helt hva vi skal gjøre, sier Marit Haugland Berge. 1. juledag brant blokken de bodde i. Leiligheten deres har omfattende røyk- og vannskader.

— De vet ikke hvor lang tid det tar før vi kan flytte inn. Det kan ta to måneder, ti måneder eller to år, sier Morten Marthinussen.

I mellomtiden får de utbetalt 40.000 kroner for å dekke boutgiftene sine. Summen er fast, uavhengig av hvor lenge den lille familien er hjemløse.

- Neste år har vi ingenting

Foreløpig er brannofrene innlosjert på SAS hotellet på Bryggen. Et initiativ fra helse- og sosialsjefen i Årstad, men ofrene må betale det selv. Regningen trekkes fra de 40.000.

— Vi kan bo hos venner til over nyttår. Etter det har vi ingenting. Vi kan ikke bo hos familien på grunn av sykdom, så det private leiemarkedet er vel eneste utvei, sier Marthinussen. Spørsmålet er hvor langt han kommer med beløpet fra forsikringsselskapet.

— Man betaler i årevis og tror at du får full støtte hvis ulykken er ute. Nå er det så vidt If forsikring har tid til å snakke med oss på telefonen. De har julebemanning og sier at vi må forstå deres situasjon, sier den nybakte faren.

Morsmelk i minibaren

Tvillingene Helene og Hanne på tre uker er for tidlig født. De rakk bare å være hjemme en kort uke før brannen. Nå er hotellværelset gjort om til provisorisk barneværelse. Minibaren er full av morsmelk og skrivebordet er stellebord og kjøkkenbenk.

— Vi finner aldri roen. Jeg har så lyst til å begynne på hverdagen, finne rytmen, sier moren, og legger de to nurkene ned i hotellets barneseng.

— Det blir lite søvn. I natt tenkte jeg på eiendelene våre og forsikringen. Når et problem er løst, dukker et nytt opp, sier Marthinussen. De ønsker seg en liten, møblert leilighet på Gyldenpris eller sentrum. Helst med en leie som også forsikringsselskapet kan leve med.

— Jeg er overrasket over at forsikringsselskapet ikke har faste rutiner som går i gang når slike ting skjer. Midlertidig bolig, klær, barnetøy, tømming av branntomten. Vi må spørre om alt, sier Haugland Berge. I går skrev BT at ikke julen ble helt som forventet. Det kommer nok til å gjelde nyåret også.

MÅ FINNE BOLIG SELV: Først brant hjemmet deres på Gyldenpris ned. Nå kommer forsikringssjokket i tillegg. Med 40.000 kroner fra forsikringsselskapet må familien må selv finne ny bolig. - Vi vet ikke hva vi skal gjøre, sier Marit Haugland Berge med tvillingene Helene og Hanne.<p/>FOTO: TOR HØVIK