Regjeringens barnehagekart, som kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) la frem i går, hadde mye gråfarge i Hordaland.

Ni kommuner i fylket har nemlig ennå ikke oppfylt målet om full barnehagedekning. Totalt i landet er det 38 kommuner som er på Solhjells verstingliste. Med andre ord er nesten hver fjerde køkommune i Hordaland.

**Les og se video:

Møtt av protester — kuttet uansett** - Vi kommer til å følge nøye med risikokommunene og gi hjelp der det vil bli nødvendig, sier Solhjell.

- Dette klarer vi

2415 barn venter nå på barnehageplass i Norge. 609 av dem bor i Hordaland. Går det som kommunene tror, er tallet nede i null om ett år. 1. august innføres lovfestet rett til barnehageplass for alle ettåringer - og den rettigheten tror kommunene de skal klare å tilby.

— Dette klarer vi, slo barnehagebyråd Tomas Moltu (KrF) fast i oktober.

Da manglet det fortsatt 900 plasser. Siden har han klippet snorer som besatt, og nå er køen i Bergen nede i 450. Dersom det ikke blir uventet stor pågang av nye søkere i opptaket i mars, vil Bergen klare barnehage til alle til høsten, viser kommunens prognoser.

I forhold til folketallet, er det Os kommune som i øyeblikket ligger dårligst an. Der er det 100 barn i kø. Den køen vil kommunen ta i ett jafs på nyåret.

— Da åpner den nye private barnehagen på Kuventræ. Den har rundt 100 plasser, så vi regner med å være oppe og gå fra høsten av, sier Knut Terje Rekve, rådmann i Os.

Store spiser de små

Han tar et forbehold:

— Det avhenger jo av barnehageopptaket til våren, og hvor mange som søker der. Det er planer om ytterligere barnehageutbygging, men foreløpig vil vi avvente opptaket for å se an utviklingen, sier Rekve.

Kommunenes utfordring nå er å avpasse tilbudet til etterspørselen. Små barnehager har ikke råd til å drive dersom plasser blir stående ledige.

— Derfor kan det tenkes at noen av de minste blir erstattet av en stor. Det vil gi oss større fleksibilitet, sier Rekve.

To nye på Voss

Også i Askøy og på Voss, de andre kommunene med barnehagekø av en viss størrelse, er det optimisme.

— Vi har to store private barnehager på vei. Det har vært litt kluss med utearealet for den på Tveit, men nå er tillatelsen gitt. De regner med å komme opp i 2009. Da håper vi å være i mål, sier ordfører Knut Hanselmann (Frp) i Askøy.

Se byråd Tomas Moltu svare om barnehagekuttene i Bergen:

Han peker på at Askøy er blant kommunene i Norge med høyest befolkningsøkning. Da blir det press på barnehage og skole.

— Jeg tør ikke love at vi tar hele køen på 40 til høsten, men det er jo målet, sier ordfører Gunn Berit Lunde Aarvik (Ap) i Voss kommune.

Hun forteller at en barnehage er under bygging på Tvildemoen, og at det er vedtatt å bygge en annen på Vossestrand. Samtidig skal en eksisterende barnehage flyttes, så det er ikke sikkert at regnestykket går opp til 1. august.

De fem andre hordalandskommunene som ikke har full barnehagedekning, har alle fem eller færre i kø.

Hva synes du om barnehagedekningen i Hordaland? Diskuter saken her.

SCANPIX
STREIKET I GÅR: Jarle Viken i Unneland barnehage var blant de rundt 1000 som demonstrerte i går. - Vi driver ikke med store overskudd, sier han. FOTO: BTV