Hver åttende bygdelistepolitiker har bostedsadresse-adresse i Hordaland, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 819 mennesker står på ulike lokale lister rundt om i fylket.

Forsker Jacob Aars ved Rokkansenteret ser ingen åpenbar forklaring på at iveren etter å snekre lokale lister er så stor akkurat her.

Kaller seg uavhengig

Lokale lister har sjelden lokale navn. Navnevalget er ofte et forsøk på å ta avstand fra de tradisjonelle partiene eller gi inntrykk av alliansebygging. Svært mange har et navn som inneholder ordet «tverrpolitisk» og «uavhengig».

Kvinnherad har «Tverrpolitisk samlingsliste» og «Uavhengig Sentrum».

I Øygarden finner vi «Tverrpolitisk valliste for Øygarden» og Borgarleg fellesliste».

Eidfjordingene kan velge mellom «Tverrpolitisk bygdeliste» eller «Samlingslista» med tilføyelsen Høgre/Eidfjordliste»

I Askøy kunne velgerne for fire år siden stemme på «Upolitisk parti», mens oddingene hadde listen «Nøytral».

Om «Nøytral»s ene representant har levd opp til navnet og avstått fra å ta standpunkt, har vi ikke undersøkt. I Odda er «Nøytral» borte. I stedet kan oddingene heie på «Nye Odda».

Hoppet til Høyre

Bygdelister kommer og går. I Vaksdal er to bygdelister representert i kommunestyret denne perioden. I høst rår partiene grunnen alene.

Erling Stamnes toppet Bygdelista for Stamnes og Eidslandet, som særlig hadde fokus på veistandarden på riksvei 569 mellom Dale og Eidslandet.

Bygdelisten hentet så mange stemmer at listen fikk Anneli Lilletvedt som varaordfører. I år er Lilletvedt meldt overgang til Høyre og er partiets ordførerkandidat. Stamnes står også på Høyrelisten.

— Hvorfor ble Bygdelista skrinlagt?

— Interessen for lokal politikk er ikke som den har vært, er forklaringen til Stamnes.