JAMES STEENSÆTHDen myke ringen av plast, som settes inn i vagina hver måned, festes rundt livmorhalsen og avgir en jevn strøm av både progestongen og østrogen for å forhindre befruktning.

En gynekolog ved Atruim Medisch Centrum i Heerlen i Nederland som har ledet en studie av ringens virkning i et år, uttaler at resultatet virkelig er lovende. Ringen produseres av det farmasøytiske firmaet Organon, en del av Akzo Nobel.

Gynekologen fant bare seks svangerskap blant 1145 kvinner som brukte ringen i et år, en feilprosent lang under en prosent. Dette viser at ringen er like effektiv som p-pillen som tas gjennom munnen. Resultatet er publisert i tidsskriftet Human Reproduction.

Ringen er omtrent fem centimeter i diameter og er foldet før bruk. Den kan settes inn og fjernes av kvinner selv. Den er konstruert for å stå inne i tre uker fulgt av en uke uten ring i menstruasjonsperioden. Det er mulig at den i fremtiden kan brukes kontinuerlig for å stoppe periodene helt.

Produsenten planlegger å lansere Nuvaring på det amerikanske markedet i år og deretter Europa når godkjennelse foreligger her.

Den er ikke den første p-ringen som er utviklet men den har utpregete fordeler fremfor tidligere versjoner som bare frigjorde progestogen, noe som kan gi uvanlig blødning.

I tillegg til bekvemmelighet vil Nuvarings lave dose være et stort pluss for kvinner som er bekymret for høyt hormonnivå i p-pillen.

P-ringen avgir hormoner kontinuerlig i den vaginale væsken. Dette fører til færre klager, bedre blødning og den daglige dose hormoner er mindre enn ved bruk av pillen.

Det kan være gode nyheter for kvinner med risiko for blodpropper siden østrogen har vært knyttet til en øket fare for den tilstanden.