— Jeg er utrolig lei av det, men kjøper jeg ikke nye sykler, så vinner tyvene. Jeg gir ikke opp sykkelinteressen, sier Øyvind Macody Lund (22).

Det hele begynte i 2007, da han skulle levere en sykkel til reparasjon i Kalfarveien og låste den fast til et gjerde.

- Irritert og oppgitt

Før han visste ordet av det, var låsen klippet av og sykkelen borte. Ikke lenge etter skulle han ha eksamen ved Bergens Handelsgymnasium.

Den nye sykkelen ble gjemt i noen busker. Etter skoletid var sykkelen borte. En annen sykkel forsvant i Lillehammer, en annen ved Mariakirken. Den siste i sommer i Lars Hilles gate.

— Følelsen av å gå hjem uten sykkel, den er dårlig. Du er både irritert og oppgitt. Du vet på en måte at du aldri får sykkelen tilbake, sier Lund. Han er en av over 330 lesere som har delt sin historie om sitt møte med politiet på 112.bt.no.

Prioriterer ikke

Siden 2008 har det vært en økning på 18 prosent i sykkeltyverier på landsbasis. Første halvår i år er det blitt anmeldt hele 6385 sykkeltyverier i Norge. Og oppklaringsprosenten? Den er på rekordlave 1,4 prosent så langt i år i Hordaland.

— Dette er ikke vår høyeste prioritering. Vi har ikke ressurser til å gå ut og lete etter sykler, men tar selvfølgelig de vi kommer over, sier politioverbetjent Knut Ellertsen ved Sentrum politistasjon.

Artikkelen fortsetter under skjemaet.

Verdt 30.000 kroner

Lund forteller at han har anmeldt tre av tyveriene. Alle er blitt henlagt. Han føler det går en automatikk i det.

— Jeg skulle selvfølgelig ønske at politiet dro ut og leitet etter syklene, men jeg antar at de ikke har tid til det. Slik det er i dag, kan tyvene holde på som de vil, sier Lund.

Han har saumfart nettet for å se om syklene hans er til salgs, men uten hell. Han har også et våkent øye for om folk kjører rundt på syklene hans i sentrum.

— En var rød, en annen turkis. Det er lett å kjenne dem igjen hvis jeg ser dem. Til sammen er syklene verdt rundt 30.000 kroner. Det er kjipe penger å tape, til tross for at man får litt tilbake på forsikringen.

- Maks uheldig

Til tross for at politiet ikke har ressurser til å lete etter syklene, beslaglegger de en del sykler i året.

— Hvis vi treffer personer som vi vet ofte stjeler, så sjekker vi syklene opp mot anmeldelsene og finner ut om de er stjålet. Da bruker vi rammenummeret til å finne frem til riktig eier. Vi finner også sykler på ransakinger innimellom. Da bruker vi samme prosedyre, forklarer han.

Flest sykler forsvinner fra bykjernen, men Ellertsen har hørt om få personer med så stor uflaks som Lund.

— Det er jo bare tilfeldigheter, men han har vært maks uheldig.

— Dropper å anmelde

Geir Kamsvåg, landsleder for Falcks sykkelregister tror politiets manglende ressurser er en del av årsaken til at mange ikke anmelder tyveriene.

— Vi vet at bare ett av fire sykkeltyverier blir anmeldt. Hvis du har en tanke om at du ønsker å få tilbake sykkelen, og tenker at politiet ikke gjøre noe likevel, kan det være grunnen til at du dropper det, sier Kamsvåg.

Nå har Øyvind Macody Lund fått seg ny en sykkel. Den er blå, og koster mange tusen. Han orker ikke tanken på at også denne også skal forsvinne.

— Jeg håper jeg slipper flere tyverier. En ting er at man blir oppgitt over at det ikke etterforskes, og politiets manglende ressurser. Likevel er det tanken på at noen andre sykler rundt på mine sykler som er mest irriterende, sier han.