— Jeg har hjemmekontor og er avhengig av både strøm og internett, så jeg har ikke noe valg, sier Stig Haug.

Sammen med Svein Møgster har han ansvaret for å holde dieselaggregatet som forsyner de tre øyene Møkster, Litlekalsøy og Hevrøya med strøm inntil videre.

- Har trolig eksplodert

Klokken 23 lørdag kveld ble det nemlig brudd i sjøkabelen som har gitt lys og varme til øyene siden 1976.

— Det er en voksen kabel dette. Vi hadde den på programmet for utskifting uansett, så vi er gang i prosessen med å erstatte den, sier Geir Bergflødt, direktør i Austevoll Kraftlag.

Onsdag skal de sende ned dykkere for å sokne etter kabelen.

  • Mange år med vind og vær har svekket den, og mest sannsynlig ført til et brudd i isolasjonen. Når vannet så trenger inn, eksploderer den, sier Bergflødt.

Sporty lokalbefolkning

Uværet lørdag satte inn nådestøtet.

— Vi vurderer flere scenarioer for hvordan vi skal fikse dette. I mellomtiden har vi satt dieselaggregater ut på Møkster, som skal forsyne husstandene med strøm inntil videre, sier han.

Og de er altså lokalbefolkningen med og skjøtter.

— Dette er et øysamfunn med stor grad av overlevelsestrang, og ikke minst evne. Vi har vært der hver dag både dag og natt i perioden, så vi er ikommunikasjon med folk der ute hele tiden. De stiller sporty opp, og det er de som driver etterfyllingav diesel, sier han.

— Mens andre setter seg ned og sturer, er dette folksom stiller opp og spør «hva kan vi bidra med». Uten den holdningen, hadde detfort blitt vanskeligere, sier han.

- Deler på veden

Aggregatet ble satt opp søndag kveld.

— Så var strømmen borte noen timer natt til mandag, men det går veldig bra nå. Vi må etterfylle aggregatet hver femte time, så vi bytter på å stå opp på natten, sier han.

Det er god stemning på øya, hvor det bor omlag 25 familier.

— Vi deler på veden, og folk har virkelig stilt opp for hverandre og hentet gassovner og aggregater ut av bodene til dem som ikke har vedovn.

— Og Austevoll kraftlag har vært suverene, de har virkelig stått på for å ordne opp, sier han.

Har øyfolk en annen innstilling enn folk på fastlandet? Si din mening i kommentarfeltet!

SAKTE, MEN SIKKERT: Her er aggregatet, som bruker 40 liter i timen, på vei til trafoen som fordeler strømmen til husstandene på Møkster.
STIG HAUG
HUSTRIG: Skal man ha strøm , må man ut i all slags vær.
STIG HAUG