MARIT BEATE KASIN

Ida Helen kjøpt linsene hos ungdomsbedriften Fancy Eyes ved Stord Yrkesskole. De har oppnådd stor suksess med de fargerike partylinsene og vunnet konkurransen om fylkets beste ungdomsbedrift. Men øyespesialister advarer mot å kjøpe linser av hvem som helst.

Kan gi øyesykdommer

Det er rundt en måned siden Ida Helen kjøpte et sett med blå partylinser av ungdomsbedriften Fancy Eyes, ifølge Aftenposten. Etter noen dager med linsebruk merket hun at øynene var vonde og hun klarte ikke se på tv. Dagen etter ble hun sendt til Haukeland Universitetssykehus med store smerter. I dag er synet bra, men det kunne gått ille.

Gunnar Høvding, professor og overlege ved øyeavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus, syns det er helt feil at elever skal selge slike produkter.

— Det er klanderverdig at linser blir solgt på denne måten. Han mener det er viktig at kjøperen får en innføring i hvordan linsene brukes, og er klar over hvor viktige hygienen er ved bruk av linser.

— Hvis man ikke benytter seg av viktige rensemiddel så vil linsene bli fulle av bakterier. Dette kan gi alvorlige øyesykdommer, sier Høvding.

Mange som kjøper linser

Cathrine Mehammer er daglig leder av ungdomsbedriften hvor Ida Helene har kjøpt linsene.

— Vi har ønsket å selge produktet med mer opplysning enn hvis du for eksempel kjøper det over nettet, sier Cathrine.

Hun forklarer at kjøperne får med en brosjyre når de kjøper linsene. Kjøperne må også skrive under på at de er klar over at feilbruk kan gi alvorlige skader på øyet. Linsebruken er altså på eget ansvar.

— Vi har heller ikke fått bekreftet hva som er årsaken til skaden, sier Cathrine. Vi venter på en rapport fra øyelegen.

Elevene i bedriften får kjøpt linsene fra en forhandler i Trondheim og selger dem for noen hundrelapper til andre ungdommer. Linsene har ingen praktisk nytte, men er til pynt. De kommer i alle mulige farger og med ulike mønstre. Responsen på produktet er stor.

— Vi har solgt rundt 100 par til nå, sier Cathrine.

Manglende kompetanse

Optikere og øyeleger har i flere år forsøkt å få helsemyndighetene til at kravene om kvalitet, kontroll, brukerveiledning og oppfølging skal gjelde alle typer linser, også partylinsene.

— Vi vet ingen ting om produktets kvalitet. Hva slags kjemikalier som er brukt og ulike fargestoffer. Det er også svært viktig med en god brukerveiledning, sier Tone Garaas i Norges Optikerforbund.

Anne Grete B. Bjelland er lærer for elevene bak ungdomsbedriften.

— Vi prøver å gi en best mulig veiledning så feilbruk ikke skal oppstå. Elevene har lagt stor vekt på å informere kundene om faren ved å bruke linsene feil, sier Bjelland. Feilbruk kan være feil eller mangelfullt renhold, feil linsevæske, bytte linser med hverandre eller bruke linsene for lenge.

På mandagen vil det bli holdt et møte for bedriftene på skolen, hvor blant annet linsesalget skal diskuteres.