— Det er forferdelig ubehagelig for dem som rammes. Det er viktig å få frem at dette er ulovlig. Hvis det oppdages, bør det politianmeldes, sier Hans Marius Tessem, sikkerhetsrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring.

Tessem er på turné sammen med andre fagfolk for å snakke om blant annet trojanere som lures inn i andres maskiner. Disse programmene kan forsyne angriperen med informasjon om hva du holder på med på maskinen til enhver tid.

- Det er lett å lage virus

På ByLan på Bergen Racketsenter på Bønes treffer vi 15-åringen Kristoffer Seljestad. Han er godt kjent med utviklingen

— Det er lett å lage slike virus nå. Altfor lett. Du bare laster ned et program som kan lage virus for deg, sier han.

— Hvorfor vil unge lage virus som gjør at de kan overvåke andres maskiner?

— Det gir dem vel en følelse av å være mektige, kanskje?

Kristoffer Seljestad sier han lager trojanere selv.

— Jeg synes det er gøy å finne ut hvordan man gjør det. Jeg begynte med de ferdiglagede kodene for virus. Så gikk jeg videre og laget egne viruskoder. Men jeg har ingen interesse av å infisere andres PC-er, understreker han.

Kristoffer får ros av Christer Berg, nettverksansvarlig på ByLan.

— Etisk hacking, sier han.

30.000 angrep på én server

Også han er godt kjent med fiendtlige angrep.

— Siden midnatt har vi hatt over 30.000 angrep på denne ene serveren alene. Det er folk som prøver om å koble seg på systemet her ved å gjette brukernavn og passord. Det er som regel de samme som prøver igjen og igjen. De gir seg ikke.

— Hva vil de?

— De vil nok sende spam til serveren, slik at den pumper ut e-post fra dem til alle våre kontakter. Andre prøver å hacke et datanett via andres nett, slik at en annen maskin enn deres egen tilsynelatende er skyldig.

Berg er ikke i tvil om hvorfor de er under konstant bombardering denne helgen.

— Vi har stor digital synlighet nå på grunn av at vi har over 8600 IP-adresser til disposisjon for deltakerne her. Vår digitale synlighet er på størrelse med Statoil denne helgen, sier han.

- Grov bom

Hans Marius Tessem har ikke noe tall på omfanget.

— Men vi får en god del henvendelser om denne type overvåking. Blant annet fra ungdom og sjalu eks-kjærester, sier han.

Problemet er at det som var vanskelig for noen år siden, er blitt faretruende enkelt nå.

— I dag finnes det programmer på nettet som gjør det lett å lage slike trojanere. Det krever heller ikke mye kompetanse for å få noen til å laste dem ned. Det skjer blant annet ved at de lurer noen til å klikke på en lenke, sier han.

— Hvordan finner man ut om man er overvåket?

— Det er ikke så lett. Antivirusprogrammer tar noe av det, men ikke alt. Og da begynner det å bli vanskelig. Man må begynne å se på trafikken inn og ut av maskinen via logger i ruteren, og da kreves det litt høyere kompetansenivå.

Også Per Øyvind Thorsheim, sikkerhetskoordinator i EDB Business Partner, forteller om en eksplosjonsartet utvikling i antall virus.

— Jeg så nylig at IBM i år 2000 spådde at vi ville ha 500.000 datavirus i 2010. Det var en grov bom. Nå ligger raten på 60.000 nye varianter av ulike virus om dagen, sier han.

Hva synes du om ungdoms internettvaner? Si din mening.