— Jeg har prøvd alt, fra Grethe Roede-kurs til ulike pulverkurer og spesialkurer i slankesalonger. Ingenting hjalp, sier Kleppe.

Men for ett år siden fikk hun hjelp som monnet. Som en av 14 pasiententer har hun fått behandling gjennom et spesielt behandlingsopplegg som Seksjon for spiseforstyrrelser på Haukeland Universitetsykehus i regi av Helse Vest har ansvaret for.

Behandlingsmetoden som er utviklet i USA, har vist seg å ha god effekt for pasienter som spiser for å dempe følelser.

— Pasienter med overspiserspisingslidelse har rett og slett mistet kontrollen over matinntaket, forklarer psykiater Haldis Økland Lier. Det er hun som sammen med sykepleier Marianne Hauge som har rettledet og hjulpet de fem pasientene som har kommet til Haukeland til behandling. Samtidig har også ni pasienter i Haugesund fått samme oppfølging..

Studier viser at rundt 10 til 20 prosent av alle overvektige har en såkalt overspisningslidelse. Men disse pasientene har til nå fått mindre oppmerksomhet enn pasienter med mer kjente typer spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi.

Elin Kleppe vet ikke hvor mange kilo hun har gått ned siden hun begynte på det spesielle opplegget for et år siden.

— For meg var det ingen sak å slutte og spise i flere dager for å gå fort ned i vekt. Resultatet var bare at jeg fikk et matkick etterpå og gikk minst like mye opp igjen. Jeg ble simpelthen bare sykere av å veie meg.

Et utall slankekurer

Elin Kleppe har ikke tall på alle de slankekurene hun har gjennomgått. Innimellom alle kurene har hun vært slank. For seks-sju år siden tok hun av mer enn 30 kilo i løpet av få måneder.

— Vekttapet kom som følge av at jeg ble deprimert og sluttet å spise. Trolig var jeg utbrent, forteller hun.

Men Elin døyvet depresjonen med mat og ble større en noen gang før.

På Haukeland lærte Elin Kleppe og de andre pasientene om hvordan de kan lære å få kontroll over følelsene uten å ty til ukontrollert spising. I nesten ni måneder reiste trebarnsmoren en gang i uken frem og tilbake hjemmefra fra Reksteren på Tysnes til Bergen for å lære metoder for spisekontroll.

Skrev dagbok

— Blant annet måtte vi skrive dagbok. Vi skrev ned alt vi spiste. Svært nyttig. Men det var et strev. Sto jeg opp om natten fordi jeg var sulten og måtte ha noe, måtte det ned papiret, sier hun og forsetter:

— Etter hvert syntes jeg det var så mye arbeid at jeg snudde på vei til kjøleskapet, sier hun.

Resultatet ble at hun nå spiser normalt. Dessuten har klesstørrelsen hennes gått ned fire størrelser fra 46 til 42.

Både Elin Kleppe og behandlerne understreker at dette spesielle behandlingsopplegget ikke er noen alminnelig slankekurs.

Tar kontroll over følelsene

Derfor er det ingen fokus på vekten i den perioden pasientene følger behandlingsopplegget.

— Hovedpoenget er å lære pasientene til ta kontroll over følelsene og ta gode valg, forklarer behandlerne Økland Lier og Hauge. Foruten å skrive dagbøker, har pasientene gruppesamtaler og undervisning de dagene de er på sykehuset. Pasientene blir dessuten oppfordret til å øke sin fysiske aktivitet. Men trening inngår foreløpig ikke som noen obligatorisk del av programmet.

Behandlingstilbudet er en del av spesialisthelsetjenesten. Pasientene som er med, får dermed dekket alle kostnader, men må derfor henvises til opplegget via fastlegen.

— Å være overspiser er som å ha et rusproblem. Du blir aldri helt kvitt det. Men du kan kvitte deg med symptomene ved å jobbe kontinuerlig med det, mener Kleppe

PÅ SKI: Elin Kleppe har ikke stått på ski på 17 år på grunn av vekten. Men i vinter tok hun var hun på skiferie i Myrkdalen på Voss. FOTO: RUNE SÆVIG