• Ta det veeeeldig med ro, oppfordrer politiet. Bambiføre i morges.

Tett snøfall i morgentimene gjorde det igjen vanskelig å sitte bak rattet i Bergen. Klokken 13.30 kunne vaktoperatør Tore Tysse i Statens Vegvesen melde at situasjonen var mer eller mindre normal igjen.

— Alle veier skal være åpne nå. Det kan være at noen av de minste veiene ikke er brøytet, men vi har ikke fått noen klager på en stund, sier han.

Med et par unntak:

— Klokken 15.50 fikk vi melding om at et utenlandsk vogntog som delvis sperrer veien på Riksvei 49 ved Hatlestrand, to kilometer sørvest for Gjermundshavn. Personbiler kommer seg forbi, men ikke større kjøretøy, sier vaktoperatør Roger Johannessen ved Veitrafikksentralen i Hordaland.

Klokken 15.45 kom det også melding om at en russisk semitrailer hadde sklidd av vegen på Rv 541 mellom Eltravåg og Mølstrevåg i Sveio kommune.

Det er ikke meldt personskade ved uhellet, derimot er det meldt om noe problemer for andre trafikkanter ved passering av semi traileren, opplyser Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Går glatt

Ved 16-tiden i dag gikk trafikken glatt ellers i fylket og inn og ut av Bergen sentrum.

— Men folk må være på vakt. På mange steder er det bart nå, men det er partier med isete og glatte veier rundt omkring, særlig på fylkesveiene, sier Johannessen.

Dagen forløp uten alvorlige ulykker, men det var kaotiske tilstander på de fleste hovedveier i og rundt Bergen.

På Vallaheiene sto tre trailere bom fast på Nesttunsiden uten kjettinger og i Flaktveitvegen gikk en bil rundt og landet på taket, kunne politiet fortelle klokken 10.

— Ambulanse er på vei, men føreren ser ut til å være uskadd, ifølge operasjonsleder Jan Steimler.

Brøytebil søkte bergingsbil Samtidig meldte Statens Vegvesen at hovedveiene stort sett var brøytet, men at det fremdeles var små og større problemer over hele fylket.

— Et tsjekkisk vogntog med sommerdekk blokkerte en periode fergeleiet ved Arsvågen. På fylkesveg 151 ved Salthella krasjet et vogntog krasjet og blokkerte veien delvis. Personbiler slipper forbi, sa vaktoperatør Camilla Einarsen i Statens Vegvesen.

Les også: Flesland stengt i morges

Og bare for virkelig å markere de vanskelige kjøreforholdene kunne vaktoperatøren legge til følgende:

— En brøytebil har kjørt utfor veien på Hjellestad. Den venter på bergingsbil.

— Vi har alle mannskaper ute, reservebilene også. Det er mye snø, sa vaktoperatør Tore Tysse tidligere på morgenen.

Oppdatert trafikkinformasjon her

Hans oppfordring var som den bruker på dette føret: Senk farten. Betydelig.

— Det går veldig seint på alle veiene. Det er ingen ulykker, bare været, sa operasjonsleder Jan Steimler ved Hordaland politidistrikt.

  • To biler har kjørt seg bom fast i hver sin retning på Fanafjellet. Det betyr at det er vanskelig for brøytebilen å komme opp. Vegvesenet ber alle som kan om å holde seg unna Fanafjellet.
  • To biler frontkolliderte på Askøy ved 7-tiden. Bilene holdt svært lav fart da de støtet sammen i Folleseveien, så det skal ikke være personskader.
  • En kvinne har kjørt seg fast i Sletteviksveien i Morvik og venter på bilberging.Det meldes også om problemer på en rekke busser, som sliter med å komme seg til byen.

- Kaotisk

Ved 08.30-tiden var det fremdeles bom stopp på Fanafjellet.

— Her står trafikken fullstendig fast i begge retninger. Det er ikke lett å løse bilene når man får stans i en slik bakke. Det er kaotisk, sier Steimler.

Sjekk våre webkamera: Bavallen | Fedje | Finse | Flåm | Fløyen | Helleneset | Eikedalen | Stryn | Voss | Vågen

Operasjonsleder Jan Steimler ser for seg litt av en tirsdagsmorgen i bergenstrafikken.

— Ta det veeeeldig med ro, er hans bønn til bilister på de zaloglatte bergensveiene.

Værmelding der du bor: Prøv vår værtjeneste!

— Det er ganske mye snø på veiene. Jeg tror det kommer litt brått på folk, sier Steimler.

Han advarer særlig mot vanskeligheter med å få feste.

— Snøen blir liggende som et løst lag oppå asfalten. Det er skummelt...

(Saken fortsetter under bildet)

TRAILER I TRØBBEL: Vallaheiane i morges. Denne havarerte traileren laget ekstra krøll på allerede køsprengte veier. FOTO: LESERBILDE

Snøen avtar

I løpet av natten har det kommet 12,8 mm nedbør. Det tilsvarer normalt ca. 12 cm snø, ifølge vakthavende meteorolog Merete Øiestad ved Meteorologisk institutt.— Nå var snøen ganske våt, så den har nok pakket seg litt sammen slik at det ligger litt mindre enn 12 cm i dag, sier hun.

Snøen ventes å avta utover dagen.

— Vi regner med at det kommer ca. 5 cm snø til i dag, men utpå formiddagen blir det mindre nedbør. Temperaturen holder seg stabil, men til natten kan den stige noe, sier Øiestad.

På onsdag blir det litt høyere temperaturer, med noe regn utover dagen.

Usikker på glattekjøring? Her får du hjelp!

Sliter du i bergenstrafikken? Del dine erfaringer her.

MARITA AAREKOL (MMS)
MARITA AAREKOL (MMS)
TORKEL ERDAL
ØYSTEIN ROLLAND (MMS)
LINDA EKELAND (MMS)