Helse Bergen har investert sju-åtte millioner kroner i den nye helikopterbasen for luftambulansen på Grønneviksøren. Den åpnet i desember etter å ha måttet flytte fra Nygårdstangen. Nå frykter Bogsnes at luftambulansen må ut på flyttefot igjen når leieavtalen med kommunen går ut om to år.

— Overrasket

BT skrev i går at byråd og Ap-leder Ruth Grung vil benytte den kommunale tomten til «Barnebyen» som NRK-kjendis Tore Strømøy og hans partnere planlegger.

— Jeg ble mildt sagt overrasket når jeg så at byråden gikk så bombastisk ut. Vi har lenge vært i en dialog med kommunen om dette området, og har sagt klart fra at vi ønsker at dette skal bli permanent helikopterbase, sier Bogsnes.

Hun påpeker at Grønneviksøren er midt i blinken som helikopterbase når det gjelder avstand til sykehuset og støyproblemer. Et lekeland vil endre på det.

— Det er vanskelig å forene helikopterbase og lekeland, selv om det er plass til begge deler. Det blir unektelig en del støy når helikoptrene letter og lander, sier Bogsnes.

Hun er mest oppgitt over at kommunen ikke klarer å bestemme seg for hva området skal brukes til. Stadig nye planer lanseres, men ingen avgjørelser blir tatt. Regionsjef i Luftambulansen, Steinar Sellevold, er minst like fortvilet.

— Forrige gang vi flyttet gikk det fem måneder, så ble tomten omregulert til badeland. Nå er det lekeland. Kanskje vi skal lansere Luftambulanse-land? sukker Sellevold.

Gravplass og lekeland

Kirkevergen i Bergen har også kastet sine øyne på området nedenfor Møllendal kirkegård. Ved forrige kommunedelplan ba Kirkevergen om at Grønneviksøren blir avsatt til grønn sone og utvidelse av gravplassen.

— Vi vil understreke for politikerne at dersom de ønsker å utvide kapasiteten i Bergen sentrum, er dette det eneste mulige området. Presset på gravplassene i sentrum øker, og vi frykter en situasjon der folk ikke lenger kan begraves i sin bydel. Dessuten er det rent estetisk en fordel å få et grøntområde rundt vannet, sier assisterende direktør for Kirkevergen, Martin W. Kulild.

Han vil likevel ikke avvise at planene om lekeland og gravplass kan kombineres, selv om det er to svært forskjellige formål.

Attraktivt for boliger

Samtidig er det liten tvil om at kommunen og private grunneiere sitter på betydelige tomteverdier dersom området blir omregulert til boliger.

Da BT besøkte lekeland-tomten i går, var idyllen nesten komplett: solrikt, flott utsikt mot sentrums «skyline» og bølgeskvulp. Ti minutters gange langs en idyllisk gangvei bringer deg til sentrum. Ikke rart at en rekke utbyggere, deriblant BOB, har merket seg dette området.

— Vi får jevnlig henvendelser fra private aktører som vil ha oss med på laget. Hittil har vi sagt at vi venter på at kommunen regulerer området, forteller Dagfinn Øvrebotten, direktør i det kommunale foretaket Bergen Bygg og Eiendom. Det er de som disponerer tomten som grunneiere, men politikerne avgjør hva den skal brukes til.

KAN BLI LEKELAND: Direktør i Helse Bergen, Anne Kverneland Bogsnes, er lei av usikkerheten rundt helikopterbasen på Grønneviksøren. - Kommunen må ta en avgjørelse snart. Det er ikke holdbart for oss å bruke millioner på å flytte annethvert år. Da begynner vi å føle oss dårlig behandlet av kommunen, sier hun.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG