— I dag gikk det fort og smertefritt, sier Robin Høgseth og strekker ut hånden for å trykke på det grønne smilefjeset.

Det er fredag formiddag og han har akkurat passert sikkerhetskontrollen på Bergen lufthavn Flesland.

Jeg skal innrømme at jeg ble overrasket over resultatet

Siden midten av april i år har Securitas målt de reisendes tilfredshet med sikkerhetskontrollen. Rett etter kontrollen er det plassert et stativ med elektroniske knapper med fire forskjellige smilefjes på. Her kan publikum trykke på det fjeset som best illustrerer deres opplevelse av kontrollen. Konseptet er finsk og heter «Happy or not». De reisende kan velge mellom sur, litt sur, blid eller veldig blid.

EFFEKTIVITET I FOKUS: For Robin Høgseth er effektivitet det viktigste. - Jeg er fornøyd hvis jeg kommer meg fort gjennom sikkerhetskontrollen, sa han da BT møtte ham på Flesland fredag formiddag.
Helge Skodvin

Halvparten veldig fornøyd

Resultatene så langt viser at 54 prosent er veldig fornøyde med sikkerhetskontrollen, mens 17 prosent er veldig misfornøyde.

— Jeg skal innrømme at jeg ble overrasket over resultatet. Jeg hadde trodd folk var mer misfornøyde, sier Lasse Solberg, securitysjef på Flesland. Han får ofte sinte telefoner fra misfornøyde kunder som skjeller ham ut på grunn av køen.

Flere ganger i løpet av denne våren har BT omtalt disse køene. På det verste dagene har køen for å komme gjennom sikkerhetskontrollen strukket seg helt ut av flyplassbygningen.

Dagens flyplassterminal ble åpnet i 1988, og er egentlig dimensjonert for i underkant av tre millioner passasjerer i året. I fjor var trafikkgrunnlaget på Flesland nesten det dobbelte av dette.

Upopulær jobb

Sammen med Bendik Holmen, avdelingssjef for Securitas Aviation ved Flesland, har securitysjef Solberg fortløpende analysert resultatene av kundemålingen.

— Et konkret tiltak vi har gjort, er å sette inn en femte sluse i sikkerhetskontrollen. Vi ser av «happy»-undersøkelsen at dette har hatt tydelige resultater med tanke på de reisendes tilfredshet, sier Solberg.Den femte slusen åpnet mandag 17. juni i år.

Odin Eggen, verneombud for Securitas på Flesland, er også av dem som er overrasket over resultatene av «happy»-målingen.

— Jeg hadde ikke trodd at de skulle være såpass gode. Mange ser jo på oss vektere bare som et hinder mellom seg og flyturen. Vi har ikke verdens mest populære jobb. Da er det godt å få bekreftelse på at folk er fornøyde med det vi gjør, sier han.

Slaktes av statistikkekspert

I underkant av 4000 – av de i gjennomsnitt 63.000 som hver uke passerer sikkerhetskontrollen – har avlagt sin stemme.

— Statistisk sett er ikke disse resultatene noen ting verdt. Det er fordi vi ikke vet hvem som velger å trykke på knappene, sier statistikkekspert Elisabeth Ivarsflaten, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Hun påpeker at 4000 svar er mer enn nok til å få et representativt utvalg, forutsatt at respondentene er tilfeldig utvalgt. Det er de altså ikke i dette tilfellet.

Avdelingsleder Holmen er likevel fornøyd.

— Selvfølgelig kunne vi ønske at alle svarte, men jeg syns nå likevel at 4000 mennesker gir oss et representativt inntrykk, sier han.

Holmen er spent på resultatene i ukene fremover.

— Nå gjør charterturistene sitt inntog. Det blir interessant å se om de responderer annerledes enn for eksempel businessreisende, sier han.

Hva mener du om sikkerhetskontrollen? Diskuter under!

OVERRASKET: Securitysjef ved Flesland, Lasse Solberg, er overrasket over hvor fornøyde de reisende på Flesland er med sikkerhetskontrollen.
Helge Skodvin
TEMPERATURMÅLER: Slik ser den ut, installasjonen som måler hvor fornøyde de reisende er med sikkerhetskontrollen på Flesland.
Helge Skodvin