Samlingen omfatter 359 gjenstander og er verdt et stort antall millioner kroner.

Sveaas skulle åpne den store sølvutstillingen på museet torsdag sammen med dronning Sonja da han kom med den overraskende beskjeden.

Fikk direktørklem

Sveaas viste til at han hadde gjort avtale med museet om utlån av sølvsamlingen som omfatter 359 gjenstander i 15 år. Det var ikke en meningen at det skulle være en donasjon.

– Men jeg har bestemt meg for å gjøre kort prosess. Jeg forteller dere her og nå at dette er en donasjon. Jeg har i dag opprettet stiftelsen Bergenssølvet som skal ta hånd om samlingen. Den vil også få tilført noen penger som kan brukes til nye kjøp og litt forskning, sa Sveaas til stor jubel fra de frammøtte.

Anniken Thue, direktør for kunstmuseumet i Bergen, viste ingenting om gaven. Hun kastet seg rundt halsen på Sveaas, og strevde med gråten i halsen da hun takket.

Ingen vil si hvor mye samlingen er verdt, men det dreier seg om betydelige summer. Sveaas har samlet bergenssølv i 27 år.

– Det er veldig morsomt å gi gaver, og særlig til noen som vil ha dem. Men det blir litt skrint i leiligheten, sa den glade giveren.

Overrasket

– Det var ingen som visste noe om dette på forhånd, sier styreleder for Kunstmuseene i Bergen, Kåre Valebrokk.

– Dette er stort tenkt og stort gjort. Nå er bergenssølvet virkelig kommet hjem til Bergen.

Ordfører Gunnar Bakke (Frp) i Bergen takket Sveaas for donasjonen.

– Gaven gjør meg målløs, sa ordføreren.

Flere bidrag

Foruten Sveaas har mange private samlere gitt eller lånt ut gjenstander til utstillingen, som totalt omfatter over 600 gjenstander laget i Bergen mellom 1500 og 1900.

Førstekonservator Trond Indahl sa ved åpningen at det var hanseatene som begynte å lage bergenssølv. Bergen har i mange hundre år vært landets viktigste produksjonssted for vakre og prestisjefylte gjenstander i gull og sølv.

Dronningen klippet snoren

Sølvet er plassert i 40 montre som er satt sammen som et skjærerede i en sal i museet. Blant gjenstandene er drikkekanner, begre, skjeer, smykker og mye annet.

Blant de mer spesielle produktene fra gullsmedene i Bergen er druesakser i sølv. Dronning Sonja fikk låne en druesaks da hun klippet over snoren og åpnet utstillingen.

Hun var selv kledd i glitrende klær. Dronningen fikk deretter en omvisning av Christen Sveaas og Trond Inndahl, førstekonservator og ansvarlig for utstillingen.

I stiftelsen Bergenssølvet vil det vere representanter fra Bergen kommune, Kunstmuseumet i Bergen, Bergen rederiforening, Bergen Næringsråd og Anders Sveaas's allmennyttige fond.Høyesterettsadvokat Jan Einar Greve er foreløpig enestyrer inntil de andre har oppnevnt sine styrerepresentanter.

Sveaas bevilger også et milionbeløp som skal gå til forskning.

GLEDE: Direktør for Kunstmuseene, Anniken Thue jublet over Christen Sveaas gyldne gave.
Eirik Brekke
ÅPNET: H.M. Dronning Sonja klippet snoren under åpningen av utstillingen.
Eirik Brekke
SØLVDRYSS: Sølvsamlingen skulle egentlig lånes ut, men Christen Sveaas bestemte seg i stedet for å donere den til Vestlandske Kunstindustrimuseum.
Eirik Brekke