— Klatrerne hadde planlagt å gå en rute i Skagastølsmassivet, men fikk problemer på grunn av dårlig og råtten snø. Derfor brukte de lenger tid enn planlagt. Når man først har begynt på en slik klatretur er det veldig vanskelig å snu. Derfor måtte de overnatte i høyden, forteller redningsmann Dag Børslien.

Skagastølstindene ligger på grensen mellom Luster og Årdal kommuner i Sogn og Fjordane. De alpine toppene er blant de aller høyeste i Norge, og er svært populære mål for fjellklatrere.

Etter en kald natt uten søvn var mannen og kvinnen så slitne at de vurderte det som uforsvarlig å fortsette den krevende turen.

— Overnattingen i høyden var ikke planlagt, men de var godt utstyrte med varme klær og vindsekk, sier Børslien.

Redningsoppdraget var krevende fordi det er vanskelig for helikoptre å operere i så store høyder på grunn av den tynne luften.

— Vi måtte lande i Sogndal for å laste ut alt unødvendig utstyr og en del bensin. Legen og en mann til måtte også gå av for at vi skulle komme oss opp, forteller Børslien.

Han sier at redningen var helt i grenselandet av hva som går an.

— Dette er en av de høyeste redningene vi har gjort med helikopter. På grunn av sommer og varmere temperaturer var det også mer krevende enn ellers. Men alt gikk helt etter planen.

De to klatrerne var medtatte og slitne etter den lange natten i høyden, men ellers i god form.