Da vogntoget 21-åringen kjørte ble stanset i en kontroll på Trengereid natt til torsdag forrige uke, var mannen som egentlig skulle være sjåfør i drømmeland.

— Da de ble stanset sov min klient i køyen bak i bilen, mens den andre kjørte. Politiet beslagla førerkortet til min klient. Vi bestrider at de hadde lovhjemmel til å gjøre det, sier advokat Harald Kvarme.

- Skulle sitte på

21-åringen skal ha spurt om å sitte på over fjellet fra Oslo til Bergen. På et tidspunkt avløste 21-åringen sjåføren bak rattet.

— Han hadde uniform på seg fra et transportselskap, og ifølge min sjåfør var han flink å kjøre. Sjåføren tenkte ikke på å spørre om å få se førerkortet hans, sier Olav Fellingen, som driver selskapet som hadde transporten.

Det var Statens vegvesen, sammen med en betjent fra Kvam lensmannskontor, som stanset 21-åringen i en rutinekontroll.

— Jeg kan bekrefte at vi stanset en fører av et vogntog med henger som bare hadde sertifikat på moped, sier Sigfred Sivertsen, leder ved Statens vegvesen på Voss.

Fikk sparken i sommer

21-åringen som i forrige uke ble stanset, er samme mann som i sommer ble stanset av politiet på Stord. Heller ikke den gang kunne bergenseren vise frem gyldig førerkort for vogntog.

Det eneste han hadde førerkort på var moped - og det var sperret, ifølge politiet.

Ifølge politiet på Stord er saken fra i sommer ennå ikke avsluttet.

— Det er tatt ut en siktelse på kjøring uten gyldig førerkort. Vi har sendt en anmodning til Hordaland politidistrikt om å ta avhør av ham, sier politioverbetjent Dag Vidar Nordhus.

BT har i flere dager forsøkt å få tak i 21-åringen, uten hell. Da BT i sommer intervjuet ham, hevdet han å ha førerkort på tungt vogntog fra Danmark.

Den gang fikk han én dag på seg til å bevise for sin daværende arbeidsgiver at han hadde papirene i orden. Ifølge arbeidsgiveren klarte han aldri det, og fikk derfor sparken.

- Høyere bot

— Straffereaksjonen på kjøring av vogntog uten førerkort må vurderes konkret i hver sak, men han må nok regne med en høyere bot etter å ha blitt tatt for andre gang, sier jourhavende Elisabeth Soglo i Hordaland politidistrikt.

Personer som blir tatt for å kjøre vogntog gjentatte ganger uten gyldig førerkort, risikerer til slutt fengselsstraff.

— Hvis man blir tatt tre eller fire ganger, blir det vurdert å ta ut tiltale, sier Soglo.