JAN STIAN VOLD

DAG IDAR TRYGGESTAD

Ved Sentralsjukehuset i Rogaland fikk BT opplyst i kveld at situasjonen for sjåføren er alvorlig, men stabil. Han skal ha pådratt seg flere skader, men ikke livstruende.

— Sjåføren var ved bevissthet hele tiden. Han gjorde greit rede for seg, men klaget over smerter i ryggen, forteller operasjonsleder Svein Bruarøy i Hordaland politidistrikt.

25 tonn i ryggen

For hjelpemannskaper og vitner er det vanskelig å skjønne hvordan det er mulig å overleve en ferd som den 31-åringen var igjennom.

Semitraileren var fullastet med plank, ca. 25 tonn, og på vei til Bergen. Et par kilometer vest for Røldal sentrum, ved Horda, er det en krapp høyresving. Uvisst av hvilken grunn har traileren lagt seg inn til autovernet, flerret det vekk i en lengde på 100 meter før den har tippet over og ned i den stupbratte uren.

Bilen har gått rundt flere ganger før den havnet i sjøen. Trelasten er spredd over et stort område. Avstanden fra veien og ned til vannet anslås å være på rundt 70 meter.

— Jeg tror sjåføren har blitt kastet eller hoppet ut før bilen nådde vannet. Førerhuset er nemlig helt knust, sier daglig leder Ove Turtveit hos Viking Røldal.

— Sjåføren må ha hatt flere engler med seg for å overleve dette, legger han til.

Autovern sperret

Han priser seg lykkelig over at det ikke kom biler i motsatt retning av traileren. Autovernet ble nemlig presset under den store doning, dratt inn og sperret hele veibanen.

— Hadde det kommet biler imot ville de fått det rett i front, sier Turtveit.

Ved 22-tiden ble veien forbi ulykkesstedet sperret slik at et komplisert bergingsarbeid kunne begynne.

Ulykkesbilen tilhører Nome Containerservice i Lunde i Telemark. Daglig leder Tor Åge Torsberg var i kveld på vei til ulykkesstedet. Han forteller om et svært dramatisk rundkast.

— Traileren er helt knust. Ene veggen i trailerhuset ble revet løs, og la seg nesten som en platting over vannflaten. På et eller annet vis havnet vår sjåføren oppå denne plattingen - trolig har han blitt kastet ut av førerhuset. Det kan ha reddet livet hans, forteller Torsberg.

Ukjent årsak

Lunde-mannen var i kveld i telefonkontakt både med sykehuset og sjåførens foreldre.

— Like etter ulykken, ble det sagt at sjåføren var hardt skadet. På sykehuset sa de det ikke var livstruende. Jeg håper å få besøkt ham i morgen, sier Torsberg.

Sjåføren skal være godt kjent på strekning. Det var heller ikke noe spesielt ved kjøreforholdene som kan forklare ulykken. En mulig årsak kan være at sjåføren har sovnet.

— Dette blir bare spekulasjoner. Forhåpentligvis vil sjåføren selv kunne fortelle oss mer om hva som skjedde, sier operasjonsleder Bruarøy.

REDDES: Her fraktes sjåføren (31) til sykehus med luftambulanse. Tilstanden til mannen er alvorlig, men har slapp fra den dramatiske ulykken uten livstruende skader.
DAN-ERIK AGGVIN