Ådne Lunde

Anne E. Hovden

Egil Tynæs, som før han dro til Afghanistan jobbet som overlege ved Legevakten i Bergen, ble drept da bilen han satt i ble omringet og angrepet. Han var trolig på vei fra kontoret til leiren han bodde i da angrepet skjedde.

Ifølge informasjonsmedarbeider Gry Haaheim i Leger Uten Grenser ser det ut til at bilen ble utsatt for et bakholdsangrep. Alle fem i bilen ble drept: en belgiske kvinne som var prosjektkoordinator, en nederlender som jobbet med logistikk, en afghansk tolk, en afghansk sjåfør i tillegg til bergenslegen.

Angrepet skjedde i Khair Khana-området i distriktet Qades, som ligger i provinsen Baghdis, rundt 50 mil nordvest for hovedstaden Kabul sent onsdag ettermiddag.

Taliban skal ha tatt på seg ansvaret for angrepet, melder nyhetsbyrået AP.

Mulla Abdul Hakim Lafti, som sa han var talsmann for Taliban, ringte selv nyhetsbyrået rett etter angrepet. Han truet samtidig med at flere angrep vil komme.

— De internasjonale hjelpearbeiderne jobber etter USAs politikk. Det vil komme flere angrep i fremtiden, sa Lafti.

Voldsøkning

Angrepet kommer dagen etter at den første norske soldaten som har falt i Afghanistan, 29 år gamle Tommy Rødningsby, ble gravlagt hjemme på Østre Toten. For få uker si den ble dessuten en ung nordmann funnet drept i en park vest i Kabul, sammen med en sveitsisk statsborger. Årsaken til overfallet på de to er ikke kjent.

I september skal det være valg i Afghanistan, og motstanden mot den politiske prosessen som er i gang, viser seg ved en økning i voldsepisoder.

Også angrep på afghanere og personer og organisasjoner som samarbeider med den amerikanskledede militæroperasjonen i Afghanistan, eller støtter regjeringen i Kabul, har økt både i øst og sør. De siste månedene er det også kommet meldinger om uro og angrep i det nordvestlige Afghanistan.

Både rivaliserende krigsherrer, grupper som sympatiserer med Taliban, eller grupper eller personer som er imot utenlandske styrker på afghansk jord, kan stå bak de ulike angrepene.

Mye kriminalitet

Drapene onsdag skjedde i et relativt trygt område, ifølge Ronny Hansen, leder for Afghanistankomiteen. Han tror volden bare vil øke frem til valget i september.

— Området der drapene skjedde er ikke kjent for å være et usikkert område. Sør og øst er mer typiske Taliban-områder, der FN og hjelpeorganisasjonene allerede har trukket seg ut. Ved at de har tatt på seg skylden for angrepet onsdag, viser Taliban at de har trukket oppover. Det gjør at frykten for at de kan slå til i andre områder enn sine kjerneområder, øker, sier Hansen.

Også Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning peker på at området der overfallet skjedde, ikke er et område som er spesielt sterkt preget av Taliban, selv om organisasjonen er representert og har hatt et visst innpass i lokalbefolkningen.

— Men det har vært mye kriminalitet i Baghdis-provinsen, og flere bistandsorganisasjoner er blitt ranet. Det er også politisk spent, siden det var en nærmest permanent frontlinje i flere år under krigen mot slutten av Taliban-perioden, sier han.

Kan være andre

Harpviken peker også på at det er mange Taliban-talsmenn for tiden, og at Taliban ikke er noen enhetlig organisasjon lenger, slik den var da den hadde makten, og at det er mange arvtagere og mindre grupperinger.

— Men det kan også være andre. Det er flere politiske grupperinger som ikke føler at de er kommet godt nok ut av den politiske prosessen, både i og utenfor regjeringen, sier forskeren. Harpviken understreker at drapet på bistandsarbeiderne onsdag bidrar til at situasjonen er blitt lite hyggelig.

— Usikkerheten brer seg til nye områder. Men det er vanskelig å spå om det er midlertidig fram mot valget, eller om det dreier seg om en langvarig trend, sier han.

Harpviken mener at et hovedbidrag til den økende usikkerheten er den amerikanskledede krigen.

— Den foregår ikke minst i områder der mange føler seg utestengt og der folk ikke har sett andre frukter av Talibans fall enn en masse soldater som farer hardt fram mot lokalbefolkningen.

Trekker seg ut

Organisasjonen Leger Uten Grenser har besluttet å trekke seg ut av Afghanistan på ubestemt tid, opplyser organisasjonen.

Beslutningen er truffet etter at en gruppe hjelpearbeidere fra organisasjonen, blant dem den norske legen Egil Kristian Tynæs fra Bergen, ble drept i et angrep i den nordvestlige provisen Badghis onsdag.

En representant for den islamske motstandsbevegelsen Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet, som karakteriseres som det verste på hjelpearbeidere siden 2001.

FN i Afghanistan har tatt sterkt avstand fra angrepet på hjelpearbeiderne onsdag.

— Slikt er ikke egnet til å bygge opp støtte til den afghanske regjeringen eller til det internasjonale nærværet, sier Harpviken. Beslutningen er truffet etter at en gruppe hjelpearbeidere fra organisasjonen, blant dem den norske legen Egil Kristian Tynæs fra Bergen, ble drept i et angrep i den nordvestlige provisen Badghis onsdag.

En representant for den islamske motstandsbevegelsen Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet, som karakteriseres som det verste på hjelpearbeidere siden 2001.

FN i Afghanistan har tatt sterkt avstand fra angrepet på hjelpearbeiderne onsdag.

DREPT: Bergenslegen Egil Kristian Tynæs.
LEGER UTEN GRENSER
I SORG: Den norske presidenten i Leger Uten Grenser, Atle Fretheim, fikk onsdag kveld den triste beskjeden at en av deres bistandsarbeidere ble drept i Afganistan
SCANPIX