— Jeg vet ikke om det kan være meg, skal den 42 år gamle politimannen ha svart, når han i avhør har fått se bilder som angivelig viser hvordan han forgriper seg mot unge gutter.

Dataeksperter fra Kripos har klart å finne bilder på maskinen til Vie som egentlig er slettet. Med avanserte teknikker har de klart rekonstruere flere av bildene.

Chatting om overgrep

Noen av de groveste bildene skal vise hvordan en mann forgriper seg på barn som gråter. Bildene skal enten vise sterke kjennetegn på politimannen, eller han skal opptre helt åpenlyst - tilsynelatende uten tanke på å skjule sin identitet.

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Vies forsvarer, Erik Mjell.

Når Johan Martin Vie i morgen møter som tiltalt i rettssal 4B i Bergen tinghus, er det gått ganske nøyaktig tre og et halvt år siden han kom i politikollegers søkelys.

Siden har saken mot den 42 år gamle politimannen vokst seg stor. Politiet mener Vie har vært del av et større, internasjonalt pedofilinettverk - med chatting om overgrep og utveksling av informasjon og bilder.

Erkjenner fire forhold

Ni land har, på ulikt nivå, vært involvert i etterforskningen. Opprullingen av saken, med politiet i Bergen som pådriver, har ført til pågripelser i flere land.

— Av saker vi har hatt, kan jeg ikke komme på noen andre der det er gjort en så omfattende etterforskning i utlandet, sier statsadvokat Arild Oma.

Han skal være aktor i saken mot Vie i mange uker fremover.

— Saken er spesiell og alvorlig, både i forhold til det enkelte forhold og det totale omfanget. Fem av tiltalepunktene har en strafferamme på 21 års fengsel, sier Oma.

Vies forsvarer, Erik Mjell, sier at 42-åringen helt eller delvis erkjenner straffskyld for fire av forholdene han er tiltalt for. Innrømmelsene gjelder ikke de mest alvorlige overgrepsanklagene.

— Men det er uenighet om tidspunktet for disse forholdene, om de fornærmede var over eller under 14 år, sier han.

Det kan ha betydning for straffeutmålingen.

Erstatningskrav opptil 200.000

Vie erkjenner også straffskyld for besittelse for barneporno.

— Min klient ser frem til å komme med sin versjon og opplevelse av saken. I motsetning til politiet har han valgt å ikke gå ut i mediene. Han har sittet og lest om seg selv og de store grupperingene han angivelig har vært en del av, uten å kjenne seg igjen, sier Mjell.

Bistandsadvokat Beate Hamre representerer ni rumenske og brasilianske gutter i saken, i tillegg til fem norske gutter.

— Jeg kommer til å legge inn krav om oppreisningserstatning fra 60.000 kroner til 200.000 kroner for mine klienter, sier Hamre.

Advokat Toril Wik er bistandsadvokat for en av de norske guttene som skal ha blitt utsatt for overgrep.

— Jeg vil kreve en erstatning oppad begrenset til 150.000 kroner. Mer ønsker jeg ikke å si nå, sier hun.