— Klokken 02.10 ble mannen pågrepet. Han kom ut fra huset etter anmodning fra oss. Pågripelsen skjedde uten dramatikk. Vi hadde en forhandler som han inngikk avtale med, opplyser Tore Salvesen, politiavdelingssjef i Bergen Vest, til bt.no.

- Hva går avtalen ut på?

— Han hadde noen trivielle krav som vi fant å kunne etterkomme. Det var noen ting han ville ha på plass.

- Hvordan vil du karakterisere aksjonen?

— Det har vært en lang aksjon, selv for oss. Vi har fulgt våre prosedyrer og løst oppdraget på en optimal måte.

Salvesen opplyste i natt at den forsvarsansatte ville bli fraktet til politistasjonen i Bergen sentrum.

— Han blir trolig bli fremstilt for lege, sa operasjonsleder Erik Gjesdal ved Hordaland politidistrikt.

Stor aksjon

Politiet i Bergen rykket ut mandag kveld ved 18-tiden. Bakgrunnen for den væpnede politiaksjonen var et tips om at en mann hadde våpen i et hus i Loddefjord. Huset ligger i nærheten av marinebasen Haakonsvern. Aksjonen involverer ti-tolv bevæpnede politifolk samt helsepersonell. I løpet av aksjonen ble mannskapene byttet.

Politiet og Forsvaret bekreftet senere på kvelden at mannen er ansatt i Sjøforsvaret. Ifølge kommandørkaptein Per Rostad, informasjonssjef i Sjøforsvaret, er mannen stadig tjenestegjørende.

— Men vi gjør ingen ting i denne saken. Dette er en ren politisak. Nå må vi la dem gjøre jobben sin, sa Rostad mandag kveld.

— Vi tar ingen spesielle forholdsregler på grunn av at mannen er militært ansatt, sa operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

Kuttet lyset

Politiet var i kontakt med mannen flere ganger i løpet av kvelden og natten.

— Vi holder alle muligheter åpne, men vi prøver med dialog. I utgangspunktet er det beste. Så vurderer vi situasjonen fortløpende, sa operasjonsleder Gjesdal ved midnatt.

VENTET: Kim (foran) traff naboen til den forskansede mannen på Kiwi. – Hun så plutselig overfor politiets geværer, sier han. Sebastian (med hunden) har gått på videregående med militærmannens sønn. Øyvind (ved døren) og Christoffer (til h.) satt i bilen i timesvis og fulgte med. De måtte til og med bytte bil underveis.

Ved 22.30-tiden kuttet politiet gatebelysningen i området. De hadde lykter for å lyse opp huset.

— Det gjør vi fordi det er enklere å se et sted som er opplyst når man står et sted hvor det er mørkt, sa Hilland.

En del skuelystne samlet seg i området mandag kveld. Flere satt i parkerte biler.

En tidligere klassekamerat av militærmannens sønn sier at familien har bodd i strøket i mange år, og han vet at det finnes våpen i kjelleren.

Må overnatte andre steder

Naboer ble evakuert tidlig på kvelden.

— Tre-fire nabohus er tømt, sa operasjonsleder Hilland ved 21-tiden.

PÅ PLASS: Disse politifolkene kom til stedet natt til tirsdag.
OLE VALAKER
LØST: Da det ikke lyktes å skaffe advokat til mannen, ble en bekjent av ham tilkalt. Kort tid etter løste situasjonen seg.
GERHARD FLAATEN