Det er allerede stor rift om lærerjobbene i grunnskolen i Bergen, og kommunen truer med å kutte ytterligere 50 stillinger.

Arbeidsmarkedet har aldri vært tøffere for lærere som ønsker å jobbe her i byen. For de fleste er alternativet å søke arbeid helt andre steder i landet, gjerne i mindre tettsteder og bygder.

Nå viser det seg at også Sverige er et alternativ for norske arbeidsledige pedagoger.

— Vi har veldig stor mangel på lærere, spesielt i trinnene 4. til 9. klasse. En av fem lærere i den svenske skolen har ikke lærerutdanning. Dersom norske lærere ønsker å jobbe her, så tar vi imot dem med åpne armer, sier Lundberg.

Også i storbyene

Og det er ikke bare på den svenske landsbygden at jobbene står ledige. Det er mange ubesatte stillinger i de attraktive storbyene Stockholm og Göteborg også.

— Det er flere årsaker til at vi er kommet i en slik situasjon. Vi hadde en topp i fødselsstatistikken mellom 1986 og 1994. Dessuten har det vært vanskelig å rekruttere folk til lærerutdanningene, spesielt til naturvitenskapelige fag, sier Lundberg.

Hun ser at språket kan bli en utfordring, men tror ikke det er et stort problem.

— Det er kanskje ikke så lurt å sette en helt fersk nordmann til å undervise barna våre i svensk, men det med språket kan komme, og så er det jo massevis av andre fag, sier Lundberg.

Forhandler frem egen lønn

Hun kan dessverre ikke lokke med fantastiske lønninger, men tror at flere vil kunne forhandle seg frem til en grei årsinntekt.

— Hver enkelt lærer forhandler frem sin egen lønn, og det varierer fra kommune til kommune. Når mangelen på lærere med den rette kompetansen er så stor, har arbeidstakeren et godt forhandlingsgrunnlag, spesielt de med ettertraktede fag, sier Lundberg.

Hun var ikke klar over at Bergen var en by med et stort overskudd av lærere, men har fått henvendelser både fra nordmenn og dansker som spør om mulighetene for å få jobb i Sverige.

— Det første de må gjøre er å kontakte Högskoleverket i Stockholm. Der vil de få godkjent og oversatt vitnemålet fra lærerutdanningen. Og så er de hjertelig velkomne, sier Lundberg.

VELKOMNE I SVERIGE: Lærerskolestudentene Kjerstin Gundersen (t.v.) og Anne Marie Birkeland er veldig godt klar over at de er sjanseløse til å få seg en lærerjobb i Bergen med det første, men visste ikke at de var ettertraktet arbeidskraft i Sverige.
Foto: Helge Sunde