Da lyden av knusende glass vekket sunnfjordingen natt til 28. oktober i fjor, skjønte han med en gang at noe var galt.

Han ringte politiet, men nødsamtalen skulle ikke vare lenge.

— De hørte at jeg snakket og kom styrtende oppover. Jeg ble avbrutt i samtalen, sier sunnfjordingen.

Ifølge tiltalen mot de fire tok to menn og to kvinner seg inn på soverommet og gikk til angrep på 53-åringen.

— Den ene mannen hadde et balltre i aluminium, den andre hadde en jernstang eller et kubein. Han ene ropte at han skulle drepe meg. Det er bare flaks at jeg lever i dag, sier sunnfjordingen.

- Det var krig der en stund

— Det var en skikkelig slåsskamp. Jeg aner ikke hvor lenge det varte, men jeg fikk en god del slag i hodet, så jeg var noe susete og fortumlet, sier 53-åringen.

Ifølge statsadvokatens tiltale hadde volden mot sunnfjordingen preg av mishandling.

Påtalemyndigheten mener også det er straffskjerpende at de fire ifølge tiltalen hadde bevæpnet seg, og i fellesskap brøt seg inn i 53-åringens hus for å utøve vold mot ham.

— Det var krig der en stund, det var det. I en slik situasjon får man et adrenalinkick som ikke ligner grisen. Jeg hadde like god fysikk som disse to karene til sammen, det var det som gjorde at jeg klarte å komme meg ut, sier sunnfjordingen.

- Skled i blodet

Kun iført en truse rømte han fra huset, og skjulte seg i en bygning i nabolaget.

— Jeg gjemte meg til de hadde reist, så gikk jeg tilbake til soverommet for å hente bilnøklene og få på meg noen klær Rommet var nesten overmalt med blod. Det var så mye blod på gulvet at jeg skled, sier 53-åringen.

Etter å ha kjørt til noen venner et par kilometer borte, ble både politi og lege tilkalt, og sunnfjordingen ble fraktet i ambulanse til sykehuset i Førde.

— De sydde 35 sting. Jeg har ennå punkter i hodet hvor følelsene ikke har kommet tilbake. I tillegg flimrer det for det ene øyet mitt, sier sunnfjordingen, som ble sykmeldt etter voldsepisoden.

I tiltalen har statsadvokaten varslet om at 53-åringens bistandsadvokat vil kreve erstatning av de tiltalte.

— Jeg sliter hver dag. Det er nok å se på nyhetene på TV. Da dukker alt opp igjen. Og når en først begynner å tenke på det så fortsetter det jo, sier sunnfjordingen.

Anmeldt for overgrep

Etterforskernes teori er at 53-åringen ble angrepet fordi han angivelig skal ha forgrepet seg på en av kvinnene som nå er tiltalt, kvelden før overfallet.

— Det er innlevert en anmeldelse for overgrep, og dette er under etterforskning, sier konstituert statsadvokat Knut Broberg, som skal være aktor når saken kommer opp for Fjordane tingrett i oktober.

Selv avviser 53-åringen at han har forgrepet seg på kvinnen, og mener de tiltalte var på jakt etter penger og sprit.

I politiavhør har de fire siktede erkjent å ha vært på åstedet natten 53-åringen ble overfalt.

Det er imidlertid uvisst om noen av de fire erkjenner straffskyld. BT lyktes i går å komme i kontakt med tre av forsvarene i saken. Ingen av dem hadde diskutert tiltalen med sin klient.

— Jeg registrerer at det er et avvik mellom det han har erkjent og det han er tiltalt for, sier advokat Robert Fonn, som forsvarer den ene mannen som skal ha deltatt i angrepet på 53-åringen.

ARNE HÅBERG