En 19 år gammel mann fra Bergen er dømt til 16 måneders fengsel for flere voldsepisoder i Bergen sentrum samt narkotikalovbrudd, tyveri, ruskjøring og vold mot politiet.

Halvparten av straffen er gjort betinget, med en prøvetid på to år.

I Bergen tingrett tilsto 19-åringen deler av tiltalen, som totalt var på 18 punkter. Retten festet ikke lit til forklaringen hans for de øvrige punktene, og han ble dømt for samtlige forhold.

Blant dem en voldsepisode en natt i fjor vår, der 19-åringen og flere kamerater overfalt to personer ved Bybanens endestopp i Kaigaten. Ofrene ble slått og sparket, en av dem i ansiktet, den andre i nakken mens vedkommende lå nede på bakken.

— Skulle åpenbart «ta dem»

«Tiltalte stoppet bilen og målet var åpenbart å ta de to fornærmede. To passasjerer og tiltalte gikk ut av bilen og det oppsto «kamp» umiddelbart,» heter det i dommen.

Ett døgn senere, kort tid etter at han slapp ut fra politiarresten, gikk 19-åringen sammen med flere andre løs på en butikkansatt ved en nattåpen kiosk i sentrum. Offeret ble slått og sparket i hodet og kroppen.

«Det er ubestridt at fornærmede NN fikk mye juling med spark og slag utenfor butikken. [...] Fornærmede mener at tiltalte også var over ham og sparket ham i ansiktet,» står det i dommen.

Ved begge tilfellene mener retten at det er vanskelig å konkretisere hva 19-åringen har gjort, men at det ikke er tvil om at han fysisk og psykisk har medvirket til volden.

Politibetjent sparket i hodet

En drøy måned tidligere hadde 19-åringen uprovosert slått ned en mann.

«Fornærmede forklarte at han akkurat hadde avsluttet en telefonsamtale da to personer kom gående, og fornærmede ble straks slått ned og sparket i ansiktet,» heter det i dommen.

19-åringen ble også dømt for vold mot offentlig tjenestemann. I fjor høst havnet han i klammeri med politiet i Oslo, der han blant annet spyttet den ene betjenten i ansiktet og sparket den andre i hodet. Han ble også dømt for å ha truet med å drepe familien til den ene betjenten.

«Politibetjent NN forklarte at tiltalte var helt krakilsk,» står det i dommen, som også nevner at fire betjenter måtte til for å få kontroll på 19-åringen.

I retten sa han at han ikke husket noe fordi han hadde drukket mye.

Fant 750 gram marihuana

19-åringen ble også dømt for tyveri, ruskjøring - blant annet stakk han av etter å ha krasjet ved Lagunen i fjor sommer - og besittelse av narkotika, blant annet ca. 750 gram marihuana og 16 gram metamfetamin som ble funnet i en leilighet han disponerte i Bergen. Han forklarte i retten at bare en tredel av dette var hans, og at han oppbevarte resten for andre. Det ble også funnet et elektrosjokkvåpen i leiligheten.

Om straffeutmålingen skriver retten at 19-åringen har hatt et rusproblem siden han var 13-14 år, og at han er kommet inn i et dårlig miljø.

«Tiltalte er en ung mann med store personlige problemer som har ført ham inn i kriminalitet. [...] Tiltalte forklarte at han har lært av varetektsoppholdet og at han skal nå begynne på skole i fengselet og han er innstilt på å bryte med sin tidligere livsførsel,» står det i dommen.

I tillegg til fengselsstraffen, mister 19-åringen førerretten i fem år.

Han må betalte totalt 85.000 kroner i erstatning til de fire fornærmede.