Det var natt til søndag ved 03-tiden at en 34 år gammel litauisk mann kom inn i hjemmet til direktøren på Vossestranden Hotel. Boligen hans ligger like ved hotellet i Myrkdalen.

— Rett i strupen

— Vi sov på soverommet vårt, mens min datter og hennes samboer lå i underetasjen. Min samboer hørte lyder fra verandaen og våknet. Hun gikk ut for å se hva som skjedde og ble angrepet da hun åpnet døren, sier Vinje.

Ifølge siktelsen klemte 34-åringen rundt halsen på Vinjes samboer, slik at hun ikke fikk puste. Det kom frem da mannen ble varetektsfengslet i fire uker i Nordhordland tingrett tirsdag.

— Mannen gikk til angrep og rett i strupen på min samboer. Min 19 år gamle datter våknet og kom opp kjellertrappen. Hun følte en enorm fortvilelse da hun så dette. Hun bykset på ham i vilt raseri, forteller Vinje.

- Stormet inn i stuen

Ifølge siktelsen slo 34-åringen flere ganger til datteren til Steinar Vinje. Hotelldirektøren var våknet og fikk på seg klærne. Han skjønte at noe var galt og gikk i gang for å undersøke.

— Jeg hadde adrenalinet helt oppi hårroten, og stormet inn i stuen. Da sto mannen ved verandadøren. Han hoppet utfor verandaen og falt ned på singelen. Jeg klarte å overmanne ham i et forferdelig basketak, sier Vinje.

Frykter reaksjon

Han ble slått flere ganger i hodet og kroppen, ifølge siktelsen. Han forteller at familien er preget etter det dramatiske angrepet natt til søndag.

— Vi har vært på sykehuset og blitt kontrollert. Legene har gjort oss oppmerksom på at vi kan få en etterreaksjon. Jeg må innrømme at vi ligger og lytter når vi legger oss om kvelden. Det er en kjempetragisk situasjon for familien og meg. Vi unner ingen andre å oppleve noe sånt, forteller han.

BOR VED HOTELLET: Det var natt til søndag ved 03-tiden at en 34 år gammel litauisk mann kom inn i hjemmet til direktøren på Vossestranden Hotel. Boligen hans ligger like ved hotellet i Myrkdalen.
RUNE SÆVIG

— Hvordan oppfattet du inntrengeren?

— Vi så på ham som en person som ikke skydde noe. Han var rabiat og så ikke ut til å ense noenting. Vi var livredde, og vi forstår ikke hva som drev ham. Vi kjente ham ikke.

- Sterkere og sterkere

Folk fra hotellet kom til og hjalp Vinje og familien med å holde mannen under kontroll inntil politiet kom og pågrep ham.

— Jeg var helt utmattet og holdt på å miste kontrollen på ham da hjelpen kom. Jeg hadde et vanvittig strev med å holde kontroll på mannen. Han ble liksom bare sterkere og sterkere.

- Er du stor og kraftig?

— Jeg er rimelig bra trent og sterk, men alle har sin overmann, svarer hotelldirektøren.

Både Vinje, samboeren og datteren er synlig preget av angrepet. Vinjes samboer har flere merker på kroppen og er stiv i nakken etter overfallet.

— Blåmerker og kutt kan vi leve med, jeg er mer redd for psykiske ettervirkninger, påpeker Vinje.

Gråt i retten

Mannen ble varetektsfengslet i fire uker i Nordhordland tingrett. Han anket kjennelsen.

— Dette er en svært skremmende sak for familien som ble utsatt for dette. De var hjemme og kunne ikke forvente at dette skulle skje i deres eget hjem. Jeg håper at etterforskningen kan være hurtig avsluttet, ettersom siktede har innrømmet forholdene, sier Line Skjengen, politiadvokat i Hordaland politidistrikt.

Til politiet skal siktede ha forklart at han hadde drukket vodka søndag samtidig som han gikk på sterke smertestillende medikamenter etter å ha skadet seg. Mannen innrømmet det han er siktet for, men husker ikke noe av hendelsen. Da han møtte i retten tirsdag, brøt han sammen i gråt flere ganger.

— Vi har anket fengslingskjennelsen fordi vi mener det ikke er fare for at han skal reise fra Norge for å unndra seg straff for dette. Han arbeider her i landet og tjener mye mer enn det han gjør hjemme. Han har all interesse av å bli her og gjøre opp for seg, sier advokat Helge Hansen, som er mannens forsvarer.