— Det blir steinhardt, sukker Hilde Ruus.

Hun virker litt stresset to dager før avreise. Sammen med Vegard Emaus gjorde hun det så skarpt i en nasjonal konkurranse for to år siden, at invitasjonen fra statene kom.

Sammen med Anders Narvestad og Sjur Berggrat Johannessen satte studentene seg på flyet til Washington D.C. for å forsvare Norge og Bergen.

— Det er ingen fra Bergen som har deltatt tidligere. Bare Oslo, forteller tredjeårsstudentene.

Fra 108 nasjoner

Mandag startet alvor. De konkurrerer mot 400-500 deltakere fra 108 land. Foran et svært kritisk dommerpanel skal de prosedere en omfattende sak om internasjonal sjørett og miljørett.

— Det fine er at saken vi har fått tar utgangspunkt i virkelige hendelser. Mange av de spørsmål som tas opp er veldig aktuelle for Norge med den kystlinjen vi har, sier Anders. Han viser til Kursk-saken, og de mange utenlandske skipene som har havarert langs norskekysten.

Gjennom konkurransen skal laget fra Bergen prosedere saken fra begge sider. Totalt skal de holde fire prosedyrer før dommerne avgjør hvem som går videre. Deltakerne blir vurdert også på hvordan de opptrer, hvor troverdige de virker og hvor flinke de er til å svare for seg.

Bare 24 lag går videre.

— Vi har selvsagt ambisjoner om å gå videre, men det er kanskje litt i overkant, sier Hilde.

Øvd siden romjulen

Siden romjulen har hun og de tre medstudentene brukt all fritid og langt mer enn det til å forberede seg. Det er likevel småtterier mot forberedelsene til mange av konkurrentene.

— Enkelte universitet satser så mye på denne konkurransen at de har ansatt egne professorer til å hjelpe deltakerne sine.

— For private universiteter betyr seier i en slik konkurranse svært mye. Her hjemme har konkurransen derfor ikke like stor status, forteller studentene.

Først og fremst reiser de fire bergensstudentene til statene for å ha det gøy og for å lære. Men en god plassering vil selvsagt bli lagt merke til, og vise godt igjen på cv-en.

— Det er veldig nyttige erfaringer vi tar med oss. Vi får lære juss som i svært liten grad er en del av det norske studiet, forteller Anders.

I fjor var det et lag fra Filippinene som vant.

— Det var helt sinnssykt. De virker som roboter, forteller Vegard med litt frykt i stemmen.

— Nei da, vi skal ikke bli sendt hjem i skam. Langt ifra, sier Heidi, når vi spør om de frykter å falle igjennom.

— Bare vi ikke blir sist er det helt greit, er guttenes innstilling.