HILDE KRISTIN STRAND GIDSKE STARK (foto)

Denne gangen er det bare en øvelse.

De gamle husene i Strømmeveien på Fjøsanger skal vekk. I stedet skal Lidl åpne butikk på tomten. Noen av husene har brannvesenet fått til å øve seg på. Tirsdag denne uken brant de ned det første. Fredag øvet man på å redde ut savnet person, og øvelsene fortsetter hele helgen. I dag skal nok et hus gå opp i røyk.

Luft til 40 minutter

Brannfolk fra Fana og Årstad er samlet i duskregnet. I tillegg kommer det en bil fra hovedstasjonen i sentrum.

— Helt topp øvingsforhold, sier brigadeleder Ole Juulseth.

— Vi skal prøve å opptre mest mulig etter boken, sier han.

Før selve øvelsen kan starte, må noen av vinduene i de to gamle husene man skal øve på denne gang, spikres igjen. Dette blir gjort for at ikke for mye luft skal strømme til og gjøre brannen større enn man ønsker.

Så er de klare. Eivind Kvamme, som er instruktør under såkalte varme øvelser, går opp i annen etasje i det gamle huset, tenner på og legger seg deretter på gulvet. På ryggen har han luftflaske. Nedtelleren viser at han kan greie seg i 40 minutter.

— Dersom dette hadde vært en skikkelig brann, hadde vi vel vært fremme omtrent nå?, spør brannsjef Egil Grimseid om lag fem minutter senere.

Juulseth nikker, og første røykdykkerlag går inn.

Finner det som er varmt

Et forholdsvis nytt varmesøkende kamera gjør at brannfolkene kan stå på utsiden og se hvor det brenner. Når man kommer inn i et så røykfylt rom, ser man ingenting, og temperaturen kommer opp i 400-500 grader.

— Ser du, brannen har spredd seg til kisten. Det kan man ikke se fra utsiden ennå, sier en av brannmennene.

Det går ikke lang tid før Eivind Kvamme blir funnet. Skulle situasjonen vært helt autentisk, burde man hatt møbler og teppe det er mulig å snuble i.

Så starter slokkingen. Etter en stund sikter man på røyken med spredt stråle. Strålen trekker så røyken til seg, og sender den ut vinduet.

Det er over for denne gang.

<b>MÅ ORDNE SELV:</b> - Når det brenner på ordentlig, slipper vi å ordne til selv, spøker brannfolkene. For å hindre at flammene tar overhånd spikres de fleste av vinduene på de gamle husene igjen. Så kan det hele begynne.