• Kan vi hjelpe damen med noe?- Ja, ei strikkajakka...

MAGNE REIGSTAD magne.reigstad@bergens-tidende.no

Konene fra Ytrebygda og fruene i Fana strømmer til manufakturforretningen i Stasjonsveien på Nesttun. Det er opphørssalg hos K. Netteland.

— Til tider rene galehuset, ler innehaver Kirsten Skjold.

Men manufakturen i det hvite huset selger ikke klær til kast-og-bruk-generasjonen som går med navlen bar året rundt. Plaggene hos K. Netteland er for kvinner som er oppdratt til å kle seg etter årstiden og kroppens fasong.

Opphørssalget lenser unna både vinterjakker, kjoler, bluser, gensere, bukser og knipper med broderigarn for dem som er kreative med nål og tråd.

Snart avsluttes et kapittel av bygdebyens historie. - Vi burde vært sponset av sosialkontoret. Dette er like mye en institusjon som en butikk, mener Britt Henne, en av de gode hjelperne i Stasjonsveien 2. Tre års tjeneste i butikken har lært henne mye om kundene.

Mannen bak disken Postkontoret holdt en gang til i butikkens andre etasje, den gang Else Søvik var ung postfunksjonær. Safen tilhørende posten står ennå urokkelig innmurt i veggen.

Else Søvik har handlet høyst ulike varer hos K. Netteland, like siden hun var blyg fanapike.

— Vi kjøpte damebind her. De lå i skapet der borte. Jentene kikket alltid inn for å se om han mannen sto bak disken. Hvis han var der, gikk vi ut igjen, ler den voksne Else Søvik.

Klar tale Gamle kunder renner ut og inn av prøverommene i ett kjør.

— Jeg tror ikke dette er det rette for deg, du er mye penere i denne!

— Frue - den er for stor og for mørk!

Alltid gode råd og direkte tale fra fru Skjold, og kundene tar veilederens ord alvorlig.

Fru Skjold sveiper jevnlig innom prøverommet, for å se til at blusene ikke strammer for mye over bringen og at buksene sitter skikkelig over baken.

— Kundene har alltid fått låne med plagg hjem, og tenk vi er aldri blitt lurt, betror hun oss.

Arvefølgen Kirsten Skjold er tredje generasjon bak disken i dette mangfoldige manufakturhus. Bestemoren Kristine Netteland dro det hele i gang i 1912.

— Hvorfor må du stenge?

— Hm, vanskelig å si, det er et sammensatt problem. Ingen vil ta over her, vi er jo mer enn en butikk, folk kommer også for å prate, sier den travle kvinnen som har vandret i lokalene like siden hun var jentunge. For hennes mor jobbet også her, på den tid butikken også solgte sengetøy. I de travleste årene sto ti mennesker på lønningslisten hos K. Netteland.

Alt på plass Butikkmiljøer er speilbilder av samtiden. I våre dager plasserer utkrøpne butikkdesignere varene så lett tilgjengelig at de utløser akutt kjøpelyst. Ørene fylles med myk musikk. Kunden blir medgjørlig uten menneskelig påvirkning. Men de trendy butikkene mangler en butikkdame som behersker nål og tråd og kan legge opp en bukse, slik ekspeditrise Torunn Knutsen innimellom gjør.

Hos K. Netteland er skuffene med «Pologenser høy hals» påklistret håndskrevne lapper. Bare spør betjeningen, de vet hvor størrelse 38, hvit ligger.

Feil side Stasjonsveien og manufakturbutikken, to litt gammelmodige ord. Snart er det vel bare de som var kunder i manufakturforretningen som kan forklare hvorfor det heter Stasjonsveien på Nesttun. K. Netteland lå sentralt da Vossebanen og toget til byen hadde stasjon her. Osbanen gikk ut fra området som nå er riggplass for veibyggerne.

I bilalderen ligger manufakturen på feil side av Nesttun sentrum. Dette får Bergens Tidende bekreftet hos Torill Cabaret. Den franskgifte kvinnen driver bakeriutsalg i nabohuset.

— Folk bruker fem minutter på å krysse veiene, forklarer hun. Det går ut over handelen.

I støtet K. Netteland anno 1912 er snart historie, men Nesttun anno 2001 er i støtet. Nesttun Senter økte salget med 63 millioner kroner til 374 mill. kr. i fjor. Butikkene utenfor senteret - de som ligger på rett side, øker også.

Veibyggerne vil befri bygdebyen for mye trafikk. Gateløpet retning Bergen omgjøres til gågate. Bakermadam Torill ønsker seg på andre siden av gaten.

— Jeg flytter på dagen. Vi hører til på Nesttun, sier hun som i noen år får solgt litt ekstra brød og rundstykker til anleggsfolkene.

HJELPENDE HÅND: Butikk med atmosfære og en hjelpende Torunn Knutsen legger opp en bukse for en kunde.