For første gang er Miljøpartiet De Grønne valgt inn i fylkestinget, og deres representant Tom Sverre Tomren er en av de 34 som er helt nye i fylkestinget.

— Jeg gleder meg. Jeg er glad for tilliten miljøpartiet har fått, og håper det kan være begynnelsen på et nasjonalt gjennombrudd, sier han.

Han synes bare det er positivt at såpass mange av politikerne på fylkestinget er nye.

— Det å ha utskiftning av politikk i et 40/60-forhold kan være sunt, sier han.

Fra Kamerun

Tomren er prest og kommer rett fra fire år som misjonstilværelse i Kamerun.

— Jeg har tatt med meg perspektiver jeg tror kan være nyttig, en annen måte å se verden på og prioritere verdier på. Jeg har blitt inspirert av fransk politikk, i og med at jeg har levd i en frankofon nyhetsvirkelighet, sier han.

Nå er han sogneprest på Osterøy, men synes ikke kontrasten er så stor.

— Jeg jobber med mennesker og i kirke. Konteksten er forskjellig, men innholdet det samme, sier han.

Mange nye fra Ap

I tillegg skal han altså møte i fylkestinget.

— Jeg vil bruke posisjonen så godt jeg kan både for å lære og for å påvirke fylkespolitikken i mer miljøvennlig retning, sier Tomren.

11 av Arbeiderpartiets 16 representanter er nye, og også over halvparten av Høyres sin gruppe er fersk.

For fire år siden var 45,6 prosent av representantene nye, mens ved valget i 2003 var det 52,6 prosent nyvalgte representanter.

Yngste representant som er valgt inn, er Hans Kjelby fra Høyre, som blir 23 år i desember. Eldstemann er Einar Lutro på 68 år, også han fra Høyre.

Søviknes fikk flest personstemmer

Høyre blir største parti med 17 representanter, som er seks flere enn partiet har hatt den siste perioden. Arbeiderpartiet får to nye representanter, og øker til 16. Fremskrittspartiet mister seks, og blir sittende igjen med åtte. Til sammen er det 57 representanter i fylkestinget

Terje Søviknes fra Frp var den som fikk flest personstemmer ved fylkestingsvalget, med 20,6 prosent. Torill Selsvold Nyborg fra KrF fikk 12,1 prosent, mens Mona Haugland Hellesnes fra Venstre fikk 10,1 prosent.

Herman Friele som stod på sisteplass på Høyres liste fikk 3,6 prosent av personstemmene, som er nest mest av alle fra Høyres liste. Det holdt likevel ikke til en plass på fylkestinget. Minst åtte prosent må gi personstemme for at man skal rykke opp fra nominert. Tom Christer Nilsen var den som fikk flest personstemmer i Høyre, med 5,8 prosent.

DEBUTERER I POLITIKKEN: Tom Sverre Tomren fra Miljøpartiet De Grønne har vært prest i Kamerun i flere år.
PRIVAT