Foreldreutvalget ved Varden skole har sendt ut en spørreundersøkelse til alle foreldrene ved skolen i Fyllingsdalen. Den viser at 55 prosent av elevene har en eller flere plager som kan knyttes til dårlig inneklima hver uke. Hodepine, trøtthet, kvalme, eksem og tørr hud er blant symptomene foreldrene har meldt fra om.

  • I fem av klassene har over 60 prosent av elevene plager hver uke.
  • En tredjedel av elevene på skolen har tre eller flere symptomer ukentlig. — Det er helt uholdbart for foreldrene å sende elevene til en skole hvis det er sånn at skolen gir dem plager. Vi venter sårt på svar fra kommunen på hva de har tenkt å gjøre med dette, sier FAU-leder Roald Valle.

Måtte flytte

Fjerde trinn ved skolen måtte nylig flytte ut av sine klasserom fordi så mange av elevene ble syke av å være der. Undersøkelsen viser at 80 prosent av elevene i disse klassene har ukentlige plager.

Elevene får nå undervisning i klubbhuset ved Framohallen. Valle har fått tilbakemeldinger på at færre elever ved trinnet er syke nå og at færre må gå hjem fra skolen på grunn av hodepine og andre plager.

Datteren er bedre

Ellinor Lokøen kan bekrefte dette. Hennes datter Pernille har måttet gå hjem fra skolen med hodepine flere dager i uken etter at hun flyttet inn i klasserom 13. Dette klasserommet har også tidligere vært stengt som følge av klager fra elever og ansatte. Nå får datteren undervisning i klubbhuset, og er mye bedre.

— Hun har ikke vært syk en eneste dag. Hun kommer hjem som en solstråle hver dag, sier mammaen.

Hun synes det er trist at barna blir syke av å være på skolen.

— Vi sender dem på skolen for at de skal lære, ikke for at de skal bli syke, sier hun.

Står på listen

Skolebyråd Harald Victor Hove (H) sier at han er kjent med at elevene melder fra om at de blir syke av å gå på skolen.

— Det er en del av grunnen til at Varden står på listen over skolene vi jobber med konkrete tiltaksplaner for. Vi jobber med å finne løsninger både på kort og lang sikt, sier Hove.

Varsler plan for skolen

Han sier de har sagt at det skal være lav terskel for å melde fra om helseproblemer.

— Dermed kan vi håndtere enkeltsaker og finne løsninger på kort sikt til vi får gjort nødvendige utbedringer på Varden. Det er også derfor vi har flyttet ut elever, for å komme dem i møte, sier skolebyråden.

- Hva skjer med Varden skole nå?

— Vi jobber med å få på plass planen for de prioriterte skolene. Flere av skolene må vi komme med konkrete planer for, vi må finne de gode løsningene, men det tar tid, sier Hove.

Pernille Lokøen har blitt syk av å gåpå Varden skole. Hun har blitt mye bedre etter at klassen flyttet til klubbhuset ved Framohallen.
Fred Ivar Utsi Klemetsen