• Det flotteste stedet i Bergen er Musikkpaviljongen og parkanlegget rundt, sier åsanebu Kjersti Toppe.

NAVN: Kjersti Toppe

ALDER: 39

STILLING: Gruppeleder for Sp i bystyret. Utdannet lege.

BOR: Morvik i Åsane

— Hvor vokste du opp?

— På Toppe i Åsane, der min far, Erik Toppe, drev gård og gartneri. Der var det fritt og fint, og jeg vokste opp i hus med besteforeldrene mine. Toppe var langt på landet den gangen, jeg husker det kom fiskebil inn hver fredag. Da jeg begynte på skolen, kom blokkbebyggelsen.

- Hvor ville du helst bodd?

— Jeg trives godt i Morvik der jeg bor nå. Vi tilbrakte mange år rundt om i landet etter endt utdanning, men valgte å returnere til Bergen. Nå synes jeg det er kjekt å bo nær familien.

- Hvor går søndagsturen?

— Mest på Morvikfjellet. Ofte går vi over fjellet til Toppe og får søndagsmiddag hos mine foreldre. En favoritt er å gå via Geitanuken til McDonald's i Åsane. Et godt triks for å få småungene ut på tur!

- Byens beste utested?

— Her må jeg melde pass, jeg går ikke ut. Ikke med seks barn.

- De beste butikkene?

— Når jeg handler er det i ren nød, fordi sokkeskuffen roper på påfyll eller ungene trenger noe nytt. Da går vi ganske enkelt på Åsane senter. Jeg vet det høres kjedelig ut, men slik er hverdagen min. På komitéreise forrige helg ble jeg tatt i skole av en politikerkollega, med svart belte i shopping. Så jeg er under opplæring, kan du si.

- Når handlet du på Torget sist?

— Det er nok blitt noen år. Tror det var en gang vi hadde gjester og tok dem med på bytur. Da lurte ungene seg til å kjøpe lekesigaretter bak min rygg og sto der og late-røykte. Jeg ble nesten slått ned av en forbipasserende, som syntes det var så fælt med de røykende barna.

— Torghandlerne snakker jeg fint om, for min far sto på Torget en dag i uken på 60- og 70-tall. Vi var striler vi fra Åsane, vet du.

- Hva er din bergenske livrett?¨

— Bergensk sursteik. Jeg lager det ikke selv, men har bestilt det til noen barnedåper. Virkelig godt.

- Ditt bergenske favorittuttrykk?

— Det må bli «gullet ska' hem». Et storartet uttrykk som rommer så mye selvironi. Bare bergenserne kan komme på noe sånt.

- Flottest i byen? usikkpaviljongen og parkanlegget rundt en dag det står i full blomst.

- Styggest i byen?

— Bydelssentrene er veldig stygge. Selv 14-åringen min sier det. De er rene kjøpesentre og mangler møtesteder og grønne lunger. Det gjelder Åsane og det gjelder Vestkanten. Rundt Oasen er det fortsatt litt åpen plass og grønt.

- Det mest romantiske stedet?

— Korridorene på Haukeland. Min mann og jeg gikk samme kull på medisin og har begge etternavn som begynner på t. Derfor ble vi stadig plassert ved siden av hverandre. Kullkameratene mine pleier å erte meg med at jeg bare strakk ut armen og tok han som sto nærmest.

- Viktigste bergenser?

— Armauer Hansen - som oppdaget leprabasillen - og dersom jeg i tillegg kan trekke frem en fra nåtiden vil jeg si forsvarsminister Anne-Grete Strøm- Erichsen

- Hva gjør du når det ikke regner?

— Da går jeg mer ut i hagen og på tur.

- Monica Mæland for en dag?

— Jeg ville beordret full innsats på vedlikehold av kommunale bygg og parker og ryddet bort søppel og rot.

- Bergen om 50 år?

— Da har vi bybane til alle bydeler med et bussystem som matcher det. Pluss høyhastighetstog til Oslo. Byen har klart å ta vare på de grønne lungene og stanse nedbyggingen av strandsonen. Bergen, ikke Kristiansand, kan kalle seg blomstene og markenes by.

FAVORITT: - Det flotteste stedet i Bergen er Musikkpaviljongen og parkanlegget rundt, sier åsanebu Kjersti Toppe.
Høvik, Tor