SISTE: Klokken 21.30 søndag var det ifølge Vegtrafikksentralen ingen kø mellom Voss og Trengereid. Fra Trengereid til Indre Arna var det tett trafikk, men grei flyt.

KØSLUTT: Slik så det ut på Vegtrafikksentralens skjermer ved 21.30-tiden søndag.
VEGTRAFIKKSENTRALEN

Tommy Ottemo sa til bt.no klokken 21.14 at han møtte køen i nest siste tunnel før Trengereid, og at han har brukt 20 minutter derfra og opp til rundkjøringen ved Trengereid.

— Det går i maks 20 km/t. Nesten all trafikken kommer fra Voss, ser det ut til. Jeg hadde virkelig ikke trodd jeg skulle treffe på kø så sent, sier en overrasket Ottemo.

15 minutter senere var bt.no igjen i kontakt med Ottemo.

— Køen løste seg raskt opp. Fra litt etter rundkjøringen i Trengereid og til Arna lå vi på fartsgrensen, sier Ottemo.

Over fire timer med problemer

Ottmo var ikke alene om å bruke lang tid på hjemveien fra påske. Køproblemene har varte i over fire timer. Problemene startet før klokken 17 første påskedag. Bøygen var E16 fra Trengereid og innover mot Bergen.

Cirka klokken 19.45 sto familien Friele Langeland bom fast på vei opp Trengereidtunnelen.

KLOKKEN 20.15: - Det har gått i sneglefart gjennom Trengereidtunnelen. Etter Trengereid har det løst seg litt opp, men det går ikke fortere enn cirka 30 km/t, sier Guro Valland. Bildet er tatt like før Trengereid klokken 20.15 søndag.
GURO VALLAND

— Vi er nå kommet ut på Skyggestranda mot Bergen. Her er det saktegående kø. Innimellom står det helt stille, og så siger det rolig igjen, sa Stein Langeland til bt.no.Langeland ble ikke politidirigert ned på Romslovegen (den kommunale gamleveien langs jernbanen), slik en annen tipser meldte om tidligere søndag. Da var det UP som sto for omdirigeringen, både før og etter Trengereidtunnelen.

— Men jeg ser flere bilister som kjører gamleveien, sa han.

Sirup i timevis

— Cirka klokken 16.50 fikk vi melding om at trafikken står fra Trengereid (se kart) til Arnanipatunnelen, sa operasjonsleder Terje Hilland i hordalandspolitiet til bt.no søndag ettermiddag.

Ifølge ham sto trafikken da også et stykke ned gjennom Trengereidtunnelen.

Verst fra Voss

— Det største trykket skal være fra Voss, mens det ikke har vært så ille fra Kvamskogen. Etter Arnanipatunnelen stopper det litt opp i rundkjøringene der, og da hoper det seg fort opp. Det er mye biler på veiene, konstaterte Hilland.

Roger Lemme, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen i Hordaland, sa til bt.no cirka klokken 17.50 at de så en trafikktopp.

Det går litt i rykk og napp der, mange biler klarer ikke helt å henge med i køen

Roger Lemme, vaktoperatør, om trafikken Romslo-Arnanipa

— Statistisk er det en topp i 17-18-tiden første påskedag, det er kanskje den vi ser nå, sa Lemme.

Inn på gamleveien

Litt før klokken 19 søndag melder en 2211-tipser at politiet omdirigerer biler fra Voss til gamleveien ved Trengereidtunnelen.

— Jeg kan ikke bekrefte dette, men det er noe som har vært gjort hvert år ved påskehjemfarten for å ta unna presset på rundkjøringen i Trengereid, sier vaktoperatør Stain Rosnes ved Vegtrafikksentralen.

— I så fall må man kjøre gamleveien, eller Romslovegen, nesten bort til Arnanipatunnelen, sier Rosnes.

Snø-melding i fjellet

Lemme i Vegtrafikksentralen sier at søndag tradisjonelt er den store påskehjemreisedagen, men at en god del nok reiser i morgen, også.

— I dag tror jeg en del har startet hjemreisen litt tidligere enn planlagt, siden det er meldt snø i fjellet utover ettermiddagen.

Ut fra kameraene han følger med på, ser Lemme at det går sent, men likevel med en viss flyt, mellom Trengereid og Indre Arna. Lemme kaller det saktegående kø.

«Rykk og napp»

— Det går sent over Skyggestranda, altså fra Romslo til Indre Arna. Det går litt i rykk og napp der, mange biler klarer ikke helt å henge med i køen. I Trengereid stopper gjerne noen biler helt opp før de kjører inn i Risnestunnelen, den første tunnelen etter Trengereid i retning Bergen.

Vær tålmodig, hold plassen i køen og unngå stygge forbikjøringer

Vaktoperatør Roger Lemmes råd til påskebilistene

Ifølge vaktoperatøren går det greit både i retning Nesttun og retning Åsane etter Arnanipatunnelen.

— Flaskehalsene er rundkjøringen ved Trengereid og rundkjøringen etter Arnanipa.

Sneglefart i Vaksdal

BT-ansatt Per Jon Odeen står i 18.25-tiden søndag i svært saktegående kø ved Trollkonetunnelen, på E16 på grensen mellom Voss og Vaksdal kommuner.

SNEGLER SEG: I 18.25-tiden meldte en BT-ansatt om kø fra Bolstadøyri mot Dale.
PER JON ODEEN

— Her går det i sneglefart. Køen begynte ved Bolstadøyri, sier Odeen.- Mot Voss går trafikken greit. Men med den farten vi nå har retning Bergen, går det sikkert minst en halvtime til Dale med den farten vi har nå.

Litt senere melder samme mann at køen løser seg opp ved Dale.

- Hold plassen i køen

Lemme har et par-tre klare råd til påskebilistene på hjemtur:

— Vær tålmodig, hold plassen i køen og unngå stygge forbikjøringer, oppfordrer han.

Han tror trafikken vil avta utover ettermiddagen.

Kutter ekstraferge

Vegtrafikksentralen opplyser at ekstrafergen som har gått i sambandet Brimnes (Eidfjord) - Bruravik (Ulvik) første påskedag, kuttes fra 19-tiden søndag.

— Klokken 19.10 tar ekstrafergen sin siste tur fra Brimnes. Kaien skal være tom, så dette gir nok ikke noen problemer. Men nå blir det 40 minutter mellom hver avgang, sier Stian Rosnes ved sentralen.

Kan du si noe om påsketrafikken eller sende oss købilder? MMS 2211, mail 2211@bt.no eller telefon 02211