Hjellestad marina myldrer av damer. Virrende, lessende, leende, bærende, sprudlende, spente damer.

— Vi styrer litt på. Du vet, med så mange jenter blir det mye rart om bord. Jannike Hanevik ler og bekrefter at sommerfuglene er begynt å flakse i magen.

26 jenter skal på tur. Seile fra Bergen til Skottland i tre båter. To timer igjen. Nå er det orientering, fordeling og altså plassering av all bagasje og proviant.

— Vi forsøkte å være litt streng i pakkeplanleggingen. Men det ser ut til å være glemt nå, sier Jannike og innrømmer at hun har sminke med. Man vet aldri.

Egg og champagne

— Liven, har du hårføner med deg?

— Nei.

— Faderen og! Ha, ha.

Der går altså grensen. Jentene har sminke, røyk, mat for langt mer enn ti dager, champagne og gud-vet-hva med, men håret får fint tørke naturlig.

Ikke misforstå. Vi snakker ikke fjols til sjøs her. Disse jentene kan sine saker. Noen har seilt jorden rundt i et år, andre bruker all fritid de kan på seilaser. Enkelte er ferske i seilgamet, men samtlige har deltatt i navigasjonskurs, jente-over-bord-øvelse og treningsturer.

— Jeg er faktisk ganske rolig, forsikrer en av ferskingene, Margun Vik.

Veteran Gry Anita Hole viser oss rundt på den største båten, «Artful Dodger».

— Vi har to bad, sier hun fornøyd. Og ellers veldig flott, ser vi.

I fjor var ti av de sprudlende jentene på seiltur til Shetland. De bestemte seg fort for å ta en ny tur. Jungeltelegrafen gikk, og plutselig var det 26 venninner og venninners venninner som ville være med. Dermed ble jenteturen utvidet med to seilbåter.

Champagnen er forresten til dåp av ferskingene. Når båten er midtveis over Nordsjøen, er det tradisjon at skipperen døper dem i champagne. Men det er en hemmelighet.

Sildajazz på returen

Ti dager regner gjengen med å bruke på turen.

— Værmeldingen forteller at vi får vind imot nå i dag, forteller Jannike.

— Og det betyr ...??

— Det betyr at det blir tungt. Mye stamping, og vanskeligere å holde kursen, forklarer seilveteranen til en grønn journalist (altså meg). Men det skal visst bedre seg utover kvelden (altså været).

Ting begynner å komme på plass. Stemningen stiger enda ett hakk. Misunnelige menn står på kaien.

— Jeg er klar, sitrer Gry Anita, som var sjøsyk hele veien til Shetland i fjor. Hun tar ikke skrekken av den grunn, men har for sikkerhets skyld festet et sjøsykeplaster bak øret.

350 nautiske mil venter, og jentene regner med å bruke 2-3 dager før de ser land i Skottland. På tilbakeveien skal de gjøre Haugesund og Sildajazzen utrygg.

Se opp for 26 ufønete damer med gyngende gange!

SKOTTLAND NESTE: Tre seilbåter med 26 jenter i alderen 22-44 år satte i går kursen mot Skottland. Gjett om de gleder seg! Her ser du tre av gjengen om bord på "Artful Dodger": Gry Anita Hole, Anette Larsen og Ingrid Maria Moe. <br/> FOTO: ØRJAN DEISZ
ØRJAN DEISZ