RUNE VALDERHAUG

I disse dager feirer den kirkelige krisetelefonen i Bergen 25 årsjubileum. Og mer enn noen gang får Kirkens SOS bekreftet at det er behov for en døgnåpen telefon for mennesker i krise. Kort tid etter starten kom det inne åtte telefoner på en og samme natt. Det ble kalt telefonstorm den gangen. Nå renner telefonsamtalene jevnt og trutt inn både dag og natt.

— Ved utgangen av oktober hadde vi mottatt om lag 30.000 telefoner her i Bergen. Det er like mye som i hele fjor. Ved alle de 13 SOS-sentrene over hele landet, er det kommet langt over 100.000 telefoner, sier daglig leder Greta Gramstad i Kirkens SOS i Bjørgvin til Bergens Tidende. Hun har ledet virksomheten i 20 av de 25 årene.

Størst i landet

Dermed kan hun slå fast at Bjørgvin bispedømme nå har landets største kirkelige SOS-senter, regnet i antall telefonbesvarelser. - Dette skyldes ikke minst at våre 170 dyktige frivillige medarbeidere sørger for stor tilgjengelighet ved telefonen. Denne frivillige innsatsen er helt avgjørende for å kunne betjene telefonen, legger Gramstad til.

Kirkens SOS markerer dobbeltjubileum denne uken. Det er altså 25 år siden den spede starten i Bergen. Samtidig er det 30 år siden den aller første SOS-telefonen ble etablert. I forbindelse med jubileet kommer medarbeidere fra alle de 13 SOS-sentrene til medarbeidersamling i Bergen. Lørdag markeres det lokale jubileet med et åpent dagsseminar på Bryggens Museum.

Glede og motivasjon

— Vi vil bruke jubileet til å spre glede og motivasjon både for våre egne og andre interesserte, gi dem en skikkelig vitamininnsprøytning, for å si det slik. Håpet er jo at noen blir så begeistret at enda flere melder seg som frivillige. Vi trenger blant annet 50 B-mennesker, som liker å være oppe om natten, sier Gramstad.

Seminaret er fulltegnet allerede. Blant annet skal de to filosofene Lars Fr. Svendsen og Tore Frost innlede. Dessuten stiller skuespilleren Per Chr. Ellefsen for å formidle sine inntrykk av rollefiguren Elling. Skuespillerkollega Frode Rasmussen gir smakebiter fra Jeppe på Bjerget, mens en skoleklasse fra medie- og kommunikasjonsklassen på Garnes videregående skal skildre sine assosiasjoner omkring Kirkens SOS.

Flest fra Hordaland

Kirkens SOS i Bjørgvin bispedømme er ikke bare størst i sitt slag. Statistikkene bekrefter også at det er innringere fra Hordaland som er hyppigst på tråden for å snakke om sine livskriser og problemer.

— Vi vet ikke hvorfor, men vi håper ikke at dette skyldes at hordalendingene opplever flere personlige kriser enn andre i landet. Forhåpentlig skyldes det at vi er mer tilgjengelige. Ikke minst har vår aksjon for å gjøre tjenesten kjent i skolemiljøene i Hordaland og Sogn og Fjordane gjort sitt, sier Gramstad.

Jenter på nettet

Kirkens SOS opplever en sterk økning i tallet på skriftlige henvendelser via den relativt nye tjenesten på Internett.

— Hittil i år har våre SOS-sentre mottatt 2500 slike henvendelser. Ved senteret her i Bjørgvin har vi svart på ca. 1000 av dem. Via nettet er det mest unge jenter i 16-18 års alderen som kontakter oss. Temaene som går igjen, er spiseforstyrrelser, selvskading, seksuelle overgrep, selvmordstanker og selvmordsforsøk, angst og depresjon. De er gjerne i kontakt med hjelpeapparatet, men brenner inne med problemer som de ikke lufter der. Særlig kan dette gjelde seksuelle overgrep. De betror oss problemer det er svært vanskelig å snakke om og sette ord på. Å lytte til dem og støtte dem er blitt en ny og svært viktig utfordring, hevder hun.

— Hvem er den typiske innringeren til Kirkens SOS?

— Vi har nokså lik fordeling på kjønnene, men det ringer flest mellom 40 og 60 år. En typisk innringer er den som slår nummeret vårt ofte, og som ønsker noen å snakke med fordi de sliter med angst, psykiske problemer, depresjon og ensomhet, sier Gramstad.

ØKNING: De som ringer Kirkens SOS er mennesker som tar tak i sitt eget liv, som jobber med seg selv, og som ofte viser enorm utholdenhet på tross av svært tøffe livsvilkår.<p/> ILLUSTRASJONSFOTO: DAVID KINSELLA