Netcom hadde i går store problemer med mobildekningen på Vestlandet, noe som også gikk ut over andre selskaper som bruker Netcoms nett, for eksempel Chess.

Feilen rammet deler av Hordaland, samt Rogaland og Agder-fylkene. I verste fall kan godt over 200.000 kunder ha vært uten dekning (se fakta).

— Det gikk ut over et stort område med mange Netcom-abonnenter. Dette skal ikke skje, og heldigvis skjer det veldig sjelden, sier Vederhus.

Ga halv pris

Men det skjer av og til.

  • I juni 2005 ble hele 1,2 millioner Netcom-kunder rammet av en teknisk feil. Da hadde Netcom halv pris på samtaler og SMS i én uke som plaster på såret.
  • I april 2006 hadde Netcom problemer i tre timer. Dette er den siste hendelsen som var like alvorlig som gårsdagens problemer, ifølge Vederhud.
  • Også i april 2008 var nettet ustabilt, da i halvannen time.De som blir rammest hardest i slike tilfeller, er trolig bedriftskunder med mobiltelefon som eneste telefon. For fire år siden var for eksempel Oslo Taxi et av selskapene som ble mer eller mindre lammet av feilen, ifølge Aftenposten.

Informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet, Elisabeth Sørbøe Aarsæther, opplyser at spørsmål om erstatning vil bli en privatrettslig sak mellom dem som er rammet og NetCom.

- Er det aktuelt å gi erstatning eller kompensasjon etter gårsdagens feil?

— Vi er ikke direkte erstatningspliktige for indirekte tap. I slike tilfeller gjør man en individuell vurdering. I utgangspunktet er kompensasjonsspømrsål noe vi vil komme tilbake til, foreløpig fokuserer vi på å rette feilen, sier Vederhus.

Backup-en sviktet

En sentral i Stavanger ble tidlig identifisert som feilkilde. Vederhus forteller at feilen skyldes at en modul som håndterer synkroniserng av signaler inn og ut av sentralene ikke fungerte.

— Der er det en backup-løsning med en annen modul. Hvis den ene feiler, skal den andre overta automatisk. Men backup-løsningen fungerte ikke. Her sluttet begge modulene å fungere, og det var årsaken til at nettet var nede over lengre tid, sier Vederhus.

Han forteller at mobilnettet var fikset i går kveld, og at også 3G-nettet skal være i orden fra tirsdag morgen.

— Alt fungerer nå som det skal, og vi har utvidet overvåkningen av denne sentralen. Det er naturlig etter en slik hendelse, sier han.

Ble du rammet av feilen? Diskuter saken her.