Blomsterprakten i Bergen har sjarmert østlending Marlen Foseid i senk. Det hun ikke er fullt så begeistret over, er at bergenserne er så trege med å samle inn penger for å redde beplantingen i Byparken.

Årets budsjettkutt i Bergen kommune rammer som kjent også blomsterbudsjettet. 600.000 kroner er det som må til for å få sentrum til å bli like fargerik som før i vår og sommer, og Salgs— og Reklameforeningen i Bergen oppfordret byens borgere til å ta et felles, økonomisk løft.

Dette høstet vill jubel ... og så var det stopp. Nesten.

Hageskribentens skrekk

— Det ser ut til at alle bergensere vil ha fine blomster, men ingen er villige til å gi noe, sier Foseid indignert.

Hun er selv gartner og hageskribent for et ukeblad, og hadde planer om å lage en stor sak om blomstringen i Bergen til neste års magasin - men nå ser det ut som om den planen går i vasken.

— Utrolig synd. Jeg var i Bergen i fjor, og syntes det var fantastisk mange flotte blomster her. Finere enn Göteborg, vil jeg påstå, og de har vunnet mange priser.

Foseid og familien har spyttet 500 kroner i blomsterbudsjettet. Det synes hun flere skal gjøre.

— Lag en familieinnsamling. Her i byen er jo alle på besøk til «min mor og de», og hvis alle gir litt hver da, blir det fort penger av det, oppfordrer Foseid.

... og trekker bergenserne litt ned på jorden igjen.

— Jeg er ikke så glad i buekorps.

Mangler 563.400

I løpet av tre uker har 36.600 kroner kommet inn til blomsterfondet, og det er på langt nær nok. Ingebjørg Høyland hos Salgs- og Reklameforeningen i Bergen skryter likevel av folket.

— Det er mange som har ringt den siste uken og bedt om kontonummeret. Folk gir alt fra hundre til tusen kroner, og det er jo kjempeflott. Vi hadde til og med en eldre dame som kom ens ærend ned til oss med pengene, for hun visste ikke hvor hun skulle sende dem, sier Høyland. Enkelte bedrifter har også bidratt. Kontonummeret er 9521.08.06351.

Så får vi se, da, om en østlendings sidespark hjelper på. Og husk - det må skje raskt. I november er det en smule sent.

SAVNER BLOMSTENE: Marlen Foseid er fra Oslo og bor der. Likevel er hun så begeistret for beplantingen i Bergen at hun bidrar med 500 kroner for å redde blomstringen i sentrum. - Bergensere bør skjerpe seg og gjøre det samme, oppfordrer hun. Hageskribenten hadde planer om å lage en større blomsterreportasje fra Bergen, men den ser ut til å gå i vasken.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ