— Middels til høy luksusklasse. Det er der vi ligger, sier daglig leder Johannes Borge i Borge Garveri.

Neste gang du spaserer nedover motegatene i Paris og Milano, kan det være lær fra Osterøy som gliser til deg bak fete merker og svimlende prislapper. 100.000 kvadratmeter lær skal garveriet levere til Louis Vuitton Malletièr i år.

Det er lær nok til å dekke 125 håndballbaner.

— En tredel av produksjonen i år vil gå til Louis Vuitton. For oss betyr dette forutsigbarhet, sier Johannes Borge.

Ingen kaktusproblemer

Osterøy-bedriften har i dag rundt 85 ansatte. Over 90 prosent av produksjonen går til eksport. På kundelisten står blant andre luksusmerket Prada, og Footjoy som produserer eksklusive golfsko.

— Jeg tror både du og jeg ville betenkt oss om med å gå med herrevesken som dette læret skal brukes til, flirer salgssjef Fred Skaar, og viser frem et gulbrunt lær som skal ende opp som en eksklusiv byveske.

Huden kommer i hovedsak fra norske storfe, som er kjent for å holde høy kvalitet.

— Her i landet er fjøshygienen god, dyrene er ikke brennemerket og her er lite piggtråd og ingen kaktus som skader huden, forteller Skaar.

Nok til 400.000 vesker

Det tar to-tre uker uker fra huden kommer til Lonevåg til den er pakket og klar for salg. På garveriet går huden gjennom alt fra hårfjerning til valsing og farging.

— Alt vi produserer er på ordrer. For Louis Vuitton er det bare å rulle ut og sy sammen, enten det er vesker, lommebøker eller belter de lager, sier Johannes Borge.

Han tror at kvaliteten og leveringsdyktigheten til garveriet var utslagsgivende for at de nå fikk sin første store kontrakt med den eksklusive kunden. Garveriet leverte første gang til Louis Vuitton for sju-åtte år siden.

— De ringte og spurte om de kunne komme på besøk, forteller han.

Til én veske bruker Louis Vuitton normalt 0,2 til 0,3 kvadratmeter lær. Det betyr at læret fra Osterøy kan ende som 400.000 vesker innen året er omme.

— Prisene for en vanlig veske starter på 4000-5000 kroner, sier Johannes Borge.

Livets rett

Han er imponert over hvordan Louis Vuitton kombinerer kreativitet og motesans med en kynisk kommersialisering og produksjon i stor skala. Garveriet blir som alle andre leverandører målt etter en egen poengscore ut ifra kvalitet, leveringsdyktighet, pris og evne til nyskaping innen farger, strukturer og glanser på læret.

— De er tøffe, men veldig greie å forholde seg til. Har du tabbet deg ut, så vet du det godt selv, sier han.

De fleste av garveriets konkurrenter holder i dag til på kontinentet. Ifølge Borge er en relativt lav andel lønnskostnader årsaken til at norsk lærproduksjon fortsatt har livets rett i en tid der omtrent hele landets tekstilproduksjon er lagt ned.

I tillegg er det jo greit å delvis slippe konkurransen fra Kina.

  • En kunde som Louis Vuitton kjøper bare fra Europa, sier Johannes Borge.
VESKEKLART: - Læret må beskyttes mot både lys og fukt. Læret vil mørkne når det blir utsatt for lys, forteller salgssjef Fred Skaar, foran lær som er klart for eksport Frankrike. Der ute et sted venter kanskje Paris Hiltons hund spent.
TOR HØVIK