• Det er gøy å være pingvin, fastslår Yngve Van Der Meeren. I går viste 11-åringen stolt frem yndlingspingvinen sin på Akvariet.

Pingvinen er et nyttig dyr. Den kan brukes til alt: Tannpuss, ludobrikker, dørmatter, pynteting, dopapir, julemerkelapper og tatoveringer. Det manglet bare en pingvinpopcornmaskin på Akvariet i går.

Et jazzorkester i porselen sto klart. Bergenserne var invitert til å komme med pingvintingene sine, og folk fulgte oppfordringen, det viste gårsdagens mangfoldige utstilling i Storsalen på Akvariet.

Pingvinkledd

Yngve Van Der Meeren bor til vanlig i Austevoll, men akkurat i dag har han trukket i mammas pingvindrakt som hun brukte da hun var med i «Ta sjansen» i Holmenkollen for lenge siden.

Nebbet er langt og flott og på beina har Yngve gule bandysko. En riktig elegant pingvin, og helt kledd for anledningen.

Han har egentlig ikke tid til å snakke med Bergens Tidende for han skal ikke bare har med seg mating av pingviner. Nå står selene for tur. Men etterpå kan han vise oss hva han har bidratt med til utstillingen, og hva han liker best der inne.

Og det gjør han. Yngve går rett bort til en stor stoffpingvinmamma med unge.

— Denne liker jeg best. Den er morsom og søt, sier han og stiller villig opp for fotografen.

Første pingvin i samlingen

Ingen kom med så mange pingsamlerobjekter som den 21 år gamle biologistudenten Mille Skaathun.

— At vi fikk med Mille i går var helt fantastisk. Vi visste ikke om henne på forhånd, men så ringte hun selv, sier Berit Baldersheim i Akvariets Venner, som sammen med Akvariet for første gang arrangerte pingvinsøndag med utstilling.

Av de 500 enkeltgjenstandene som var utstilt, hadde Mille bidratt med oppimot 200. Og da regner en ikke med pingvintatoveringen på skulderen hennes. Sammen med kort, bilder og bøker var det plassert 850 pingvinsaker rundt i lokalet.

Og Mille er ikke i tvil om hva som er hennes favoritt. Det er selvsagt den første pingvinen hun fikk av mamma da hun var tre år. Den mangler føtter, men dem har Mille hjemme. Ellers er hun også glad i pingvindykkermasken som dessverre er blitt for liten, og pingvinradioen. Og hun går enda og angrer at hun ikke kjøpte pingvinpopcornmaskinen hun så i utlandet.

Studenten synes det er spennende at en ikke riktig vet hvor pingvinungene blir av fra de forlater fødestedet til de kommer tilbake igjen etter to år. Det kunne det vært artig å få lov til å forske på en gang, sier hun. En jobb på Akvariet hadde heller ikke vært av veien.

Ti sild, og ikke ei til

Ute ved pingvindammen har folk samlet seg for å se på matingen. Det går i sild tilsatt vitaminer for de åtte bøylepingvinene. Jo større sild jo bedre, forteller Marius Kambestad til publikum, mens han holder frem den ene fete godbiten etter den andre.

De to pingvinbarna Pingrid Alexandra II og Pondus som ble klekket på Akvariet i juni i fjor har nesten fått voksenstørrelse. Særlig Pondus, som er en gutt, er blitt stor, og en slukhals, ifølge Kambestad.

— Han kan spise mange sild på en gang, men ingen slår faren hans som har rekorden på Akvariet. Han lot ti sild gli ned gjennom halsen i ett måltid. Det er omtrent som at jeg skulle ha lagt i meg 25 kg med mat på en gang, kommenterer dagens matfar.

Og du skal ikke utfordre skjebnen og bli klabbet til av en pingvinvinge. Det kan gjøre ordentlig vondt, for den er tung på labben. Vingen er full av harde og tunge bein, får vi vite.

SILDEMENY: Skal du ha alt? Marius Kambestad står for mating og prating.
MARTE ROGNERUD
ALLTID MED: En pingvintatovering må til for utstillingens hovedbidragsyter, biologistudent Mille Skaathun.
MARTE ROGNERUD
PINGVINDAMEN FORTELLER: Et høydepunkt for mange på pingvinsøndagen.
MARTE ROGNERUD
I MAMMAS PINGVINDRAKT: Yngve Van Der Meeren bor til vanlig i Austevoll, men akkurat i dag har han trukket i mammas pingvindrakt.
MARTE ROGNERUD