Oslo, som er landets nest største cruisehavn og størst når det gjelder passasjerer, får oppgang i trafikken til sommeren.

Trafikksjef Pål Waage i Oslo havnevesen kan fortelle at det kommer 168 cruiseskip til sommeren, som er ny rekord. I fjor anløp 131 cruiseskip Oslo havn. Også det var ny rekord.

Stagnasjon

De fire cruisebåt-havnene er de største i Norge, med mellom 245 og 131 anløp i fjor sommer.

Norges største cruisehavn, Bergen, har innmeldt 240 anløp til sommeren. I fjor var 240 skip på besøk i byen. Cruisebåttrafikken til Bergen har økt hvert eneste år, og rundet 200 skip i 2003. Fjoråret ga en foreløpig rekord med 245 anløp.

– Ennå kan det komme noen skip til. Vi kan fortsatt nå opp i fjorårets tall, sier assisterende havnekaptein i Bergen og omland havnevesen, Sven Sjong, til NTB.

Geiranger-svikt

Litt dårligere stilt er det i Geiranger, som i fjor kom inn på UNESCOs verdensarvliste. Det har vært store forventninger til årets sesong.

Det er meldt 154 anløp av cruisebåter til sommeren, mot 165 i fjor. Skipene er større enn før, så turistsjef Geir Gjærde i Geiranger fastslår at det kommer 130.000 passasjerer på disse skipene mot 120.000 i fjor.

I den andre fjorden med ny verdensarvstatus, Nærøyfjorden og Flom i Aurland øker derimot trafikken av cruiseskip. Margun Navarsete i Flom Utvikling opplyser til NTB at det er innmeldt 138 anløp mot 131 i fjor.