Politiets arbeidskonflikt er én årsak til økningen i Oslo, mener politiet selv.

I 2007 var det 257 innbrudd i villaer i hovedstaden. I 2008 var det hele 837 slike innbrudd – en økning på over 200 prosent, skriver Dagbladet.

– Det var gått fra ille til verre. Det var voldsomt mange villainnbrudd i 2008, men vi har likevel fått en ny økning i begynnelsen av dette året. I januar i år har økningen vært på 93,9 prosent i forhold til januar i fjor, sier Arne Solberg ved Majorstua politistasjon.

Bedre i Bergen

I motsetning til hovedstaden, opplever Bergen positive tendenser når det gjelder boliginnbrudd.

Det ble i løpet av 2008 registrert 118 innbrudd i boliger i Bergen. Det er nøyaktig like mange som året før.

I årene 2001 til 2003 var tallet under hundre, før det kom et oppsving i denne typen kriminalitet i 2004, da det ble registrert 139 innbrudd. Det verste året var 2006, da det ble meldt om hele 179 innbrudd i Bergen. De to siste årene har altså vært gledelige for bergenspolitiet.

I 2008 var oppklaringsprosenten for vinningsforbrytelser i Bergen på 38 prosent, opplyser leder for tyveri— og brannavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon, politioverbetjent Siri Doksæter til bt.no.

Her kan du lese hvorfor Doksæter tror på flere oppklaringer i fremtiden.

Har eksplodert

Arne Solberg skal lede en gruppe i Oslo-politiet som skal koordinere arbeidet med vinningskriminaliteten som har eksplodert i og rundt hovedstaden de siste årene.

Solberg mener politiets arbeidskonflikt delvis har skylden i at politiet sliter med å stanse innbruddsbølgen.

– Vi verker etter å komme i gang med dette, men arbeidskonflikten i politiet virker negativt, sier Solberg. Politiet gir omreisende kriminelle grupper fra Øst-Europa, særlig Romania, skylden for mesteparten av innbruddene på Østlandet.

NEDGANG: Rekkehuset til en firebarnsfamilie i Øvre Riplegården ble endevendt forrige helg, men politiet i Bergen opplever en langt mer positiv utvikling enn Oslo-politiet.
PRIVAT